Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Så får du en fräsch mun och friska tänder

19 dec, 2014 
AvFemina
tandborste och tandkräm
Annons

De allra flesta vet att man ska borsta morgon och kväll, inte skölja bort all fluor och vara noga med tandtråden.

– Att få in bra rutiner för sin tandhygien är A och O. Det viktiga är att äta regelbundet och allsidigt, undvika socker och att inte äta mellan måltiderna. Sedan ska man också använda tandtråd eller mellanrumsborstar för att få bort beläggningar mellan tänderna och få rent i tandfickorna, säger tandläkare Elisabeth Scherstén i Göteborg.

Den som har en hälsosam livsstil och som regelbundet går till tandläkaren har ofta mindre risk att få problem med tänderna, men munhälsan kan påverkas av sjukdomar och mediciner och då är det extra viktigt med god hygien.

Hur ofta man behöver gå till en tandläkare är individuellt, men en rekommendation är att ha en tid en gång per år.

– Det är bra med en långvarig kontakt hos samma tandläkare som lär känna dig och kan göra en bedömning på sikt, säger Elisabeth Scherstén.

Annons

Vanliga problem är att man antingen har risk för karies eller tandlossning. Beroende på egna faktorer kan man i samråd med tandläkaren göra upp en plan för sin munhälsa. Är tandlossning ett problem kan det till exempel vara läge att gå till en tandhygienist för att ta bort tandsten en gång per år och har man lätt att få karies bör man helt avstå från sötsaker och satsa på extra fluortillförsel.

– Nuförtiden är vi ganska restriktiva med att ta till borren. Tandläkare kan upptäcka små hål mellan tänderna och i stället ordinera tandtråd och extra fluor vilket gör att hålet läker ut och inte behöver lagas, säger Elisabeth Scherstén.

Vad kan man själv göra för att ta hand om sin mun och förebygga problem med tänderna? Här kan du läsa om tandläkarens bästa råd

AV KARIN FREJRUD

Annons