I början av ett förhållande vill man veta allt om personen man dejtar. Nyfikenheten tar aldrig slut och långa är de nätter där man pratar om allt från barndomen till framtidsdrömmar. Men så kommer vardagen ikapp och de långa och djupa samtalen som en gång var på daglig basis blir istället allt mer sällsynta.

Efter ett tag kan det till och med kännas som att ni inte längre har saker och ting att säga till varandra. Men lugn, det har ni. Ni behöver bara lite hjälp på traven.

fuelbox2

Grundaren till det norska företaget Fuelbox, Berta Lände Röed, berättar att hon är gift med en fantastisk man där långa och djupa samtal alltid har varit deras grej. Sedan de fått barn har nyfikenheten och frågorna de brukade ställa varandra ersatts med vardagliga måsten.

Det var då hon kom på lösningen, nämligen att skriva upp frågekort och ägna en kväll åt att ställa dessa frågor till varandra. Hennes idé blev sedan en produkt och nu finns den även att beställa i Sverige. Exempel på frågor är bland annat ”Vilka av mina personliga egenskaper skulle du vilja ha?” eller ”Vad tycker du vi kan göra för att ta ännu bättre hand om vår relation?”.

– Efter endast ett fåtal frågor så hittade vi tillbaka till våra tidigare timslånga samtal igen, säger hon.

Studier visar att en av de främsta orsakerna till att par skiljer sig är bristen på kommunikation och närvaro. Genom att vara genuint nyfiken och lyssna på sin partner ökar chansen att ni hittar tillbaka till varandra. Givetvis kan ni även skriva era egna frågor och ställa till varandra, det viktigaste är att ni prioriterar er relation och jobbar på att bevara den kärlek ni har för att hitta tillbaka till varandra.