Vaknar du på morgonen med stel nacke och ont i axlarna? Eller sover du överlag dåligt? Värk och sömnproblem kan bero på många olika faktorer, men en bov kan vara din sovställning.

Ställningen vi sover i påverkar nämligen såväl sömnkvaliteten som vår kropp. Enligt flera studier är den bästa sovställningen att sova på rygg, trots att endast åtta procent av befolkningen uppskattas göra det.

Det som gör ställningen så bra är att den låter huvud, nacke och ryggrad ligga i en neutral ställning, något som kan vara särskilt fördelaktigt för personer om lider av värk. Dessutom minskar risken för halsbränna eftersom huvudet är högre upp än bröstkorgen.

Om du, precis som många andra, sover på mage eller på sidan, men tror att du skulle ha nytta av att sova på rygg så går det faktiskt att lära sig att sova i en annan ställning. Enligt Shelby Harris, sömnmedicinsexpert och professor vid Albert Einstein College of Medicine, som Popular Science pratat med finns det några knep att prova för att lyckas byta sovställning.

För att lära dig sova på rygg rekommenderar Shelby Harris att du placerar kuddar på båda sidor om kroppen och en under dina knän för att förhindra dig från att rulla runt. Ifall knepet inte fungerar kan du prova att sy fast en tennisboll i pyjamasen på den sida du oftast lägger dig på. När du vänder dig i sömnen kommer det kännas obekvämt och få dig att vända dig på rygg igen.

Sover du inte på rygg, men sover gott och har ingen värk? Då behöver du inte byta ställning. Trots att forskning utsett sovställningen till den bästa så är den inte till för alla. Att sova på rygg kan nämligen bland annat förvärra snarkningar och sömnapné.

Foto: IBL/Shutterstock

Artikeln publicerades först på MåBra.

Läs även:
Forskare: Här är enkla vanan som får dig att sova bättre

5 proffstips för en bättre skönhetssömn

Trött på att vara trött? Här är metoderna som hjälper mot sömnproblem

 

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: