Åderbråck- så lindrar du symtomen

Många av oss drabbas av åderbråck någon gång i livet. Kvinnor drabbas oftare än män, och åderbråcken försvinner sällan av sig själv vilket kan upplevas som irriterande för många. Vissa kan uppleva åderbråcken så missprydande att de undviker att gå omkring i kjol och shorts.

Åderbråck syns oftast som blåaktiga och knöliga upphöjningar på framför allt benen. Att de uppstår beror vanligtvis på att klaffarna i venerna inte fungerar som de ska och att venernas väggar försvagas. Då utvidgas de och trycket i venerna ökar, vilket leder till att venerna blir större och mer synliga.

Åderbråck kan vara ärftligt

Varför vissa drabbas av åderbråck kan ha en rad olika förklaringar. Arv kan spela en roll, liksom hormoner och graviditet. I vissa fall kan man drabbas av åderbråck som en följd av en tidigare blodpropp i benen.

Förutom de slingriga venerna som buktar upp under huden, finns det flera andra symptom på åderbråck. En del patienter drabbas av trötthet och en tyngd- eller spänningskänsla i benen. Svullnad och ömhet kring åderbråcket är andra tecken och för en del kan smärta, pirr och kramper uppstå i benet.

Åderbråck är inte farliga, men kan på sikt leda till andra besvär som sår, svullna ben och eksem. Åderbråck kan också orsaka ytliga blodproppar, så kallade tromboflebiter, som kan göra ont och bli både varmt och rött. Om man får sådana besvär, eller om man får hudförändringar som brunpigmentering, ska man söka vård. Bensår har en tendens att återkomma om man inte åtgärdar det egentliga problemet, det vill säga åderbråcket.

Behandling av åderbråck

Det finns flera kirurgiska ingrepp, bland annat så kallad stripping då läkaren gör ett snitt i ljumsken och för ner en vajer i knät. Med den kan läkaren sedan dra ut den ven som orsakar åderbråcket. Det går också att använda injektioner, virknålsteknik och laser för att behandla åderbråck.

Åderbråck på ben.

Åderbråck kan behandlas med hjälp av ingrepp eller injektioner, men oftast betalar inte landstinget eftersom det anses vara ett kosmetiskt ingrepp. Bild: Shutterstock/IBL Bildbyrå

Men det kan vara svårt att få sådan hjälp via den offentliga sjukvården, eftersom ingreppen ofta ses som rent kosmetiska. Att du har missprydande och besvärande åderbråck spelar ingen roll – landstingen betalar ändå inte operationen. I stället får du själv bekosta operationen som kan kosta mellan 19 000 och 25 000 kronor för ett ben.

Om åderbråcket däremot leder till bensår, blödningar, upprepade ytliga blodproppar eller eksem och andra hudförändringar går landstinget i regel in och betalar ingreppet.

Men det finns också flera saker du som drabbats kan göra själv för att lindra symptomen av åderbråck. Här listar vi några av dem!

Så kan du lindra besvären av åderbråck:

1. Motionera

Att sitta stilla långa stunder, till exempel på jobbet, kan försvåra symptomen. För att lindra besvären är det därför en god idé att se till att komma upp och röra på sig med jämna mellanrum. Försök också att undvika att stå stilla under längre stunder. Ta små pauser där du går runt i lokalen.

Ta gärna en promenad efter jobbet, eller en cykeltur. All motion som tränar benen är bra – den stärker muskelpumpen som ser till att blodcirkulationen fungerar som den ska. Tänk också på att övervikt ytterligare ökar trycket på venerna och kan förvärra åderbråcken.

Om du ska göra en lång flygresa – undvik att sova längre stunder så länge du inte kan placera fötterna i högläge under tiden.

2. Ha benen högt

Om du sitter ner stora delar av dagen, är det en god idé att placera benen i högläge så ofta det går. På så sätt underlättar du blodavflödet till benen. Försök att alltid ha en pall eller stol nära till hands där du kan slänga upp fötterna vid tillfälle.

Om du upplever svullna åderbråck eller ben kan du också testa att ha benen i högläge under natten. Bulla upp med kuddar eller täcken i sängens fotända och placera fötterna där när det är dags att lägga sig.

3. Undvik åtsittande kläder

Tajta kläder, liksom strumpor och skor som smiter åt kring benen är inte att rekommendera om du har åderbråck. Det gäller framför allt sådana plagg som snörper åt på ett litet område och hindrar blodets tillströmning.

4. Använd stödstrumpor

En stödstrumpa kan minska besvären av åderbråck. Den elastiska strumpan gör att kärlen kläms ihop och minskar på så sätt risken för att åderbråcket ska växa sig större. Strumpan ger ett jämnt tryck, motverkar svullnad i benet och förbättrar blodcirkulationen.

Det finns också tjockare kompressionsstrumpor som rekommenderas för personer med mer allvarliga problem med cirkulation, svullnad och åderbråck.

Källor: 1177 Vårdguiden, MåBra, Allers, Medibas, Tidningen Apoteket

Artikeln publicerades först på Hemmets.

Utvald läsning

Femina