Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Så minskar du själv risken för bröstcancer

26 aug, 2018 
AvFemina
Bröstcancer är kvinnors vanligaste cancerform. Men forskningen går framåt och chansen att bli botad ökar. Och det finns mycket man kan göra för att minska risken att drabbas.
Annons

Hur stor är chansen att överleva bröstcancer? Vi frågade Helena Jernström, docent i experimentell onkologi vid Lunds universitet:

– Den är större i dag än för några år sedan. Behandlingen är mer anpassad och upptäcker man bröstcancer tidigare, vilket ökar chansen att ge rätt behandling i tid. Kirurgin har också blivit bättre, säger Helena Jernström.

Minskar risken för bröstcancer om man föder barn?

– Kvinnor som får många barn när de är 20–25 år har lägre risk att drabbas än de som inte skaffar barn. För kvinnor som väntar med sitt första barn till efter 30–32 års ålder är risken något högre än för kvinnor som aldrig skaffar barn. Och ju längre man ammar sitt första barn, desto mer sjunker nivåerna av hormonet prolaktin efter avslutad amning, och risken att senare få bröstcancer minskar.

Har överviktiga större risk att drabbas än smala?

– Kvinnor som har passerat klimakteriet bör inte gå upp för mycket i vikt. Ju fetare man är, desto mer östrogen har man i kroppen, och det ökar risken. Speciellt bukfetma bör man se upp med. Men att vara väldigt smal är inte heller bra, det bästa är att försöka hålla normalvikt.

Annons

Är bröstcancer ärftligt?

– Genom att titta på genuppsättningen kan man se om en person har ökad risk för bröstcancer. Men det betyder inte säkert att man kommer att drabbas, säger Helena Jernström.

Finns det annat som påverkar risken?

– Det krävs ett samspel mellan arv och miljö för att cancer ska uppkomma. Man kan göra mycket själv genom att leva hälsosamt, motionera och tänka på vad man äter. Rökning innehåller mycket cancerframkallande ämnen så det bör man undvika, precis som stora mängder alkohol.

Vilken mat är bra för att förebygga?

– Det bästa är en balanserad kost, och hellre riktiga vitaminer i stället för kosttillskott. Frukt och grönsaker, speciellt broccoli och kål, kan minska risken. Det är också bra att dra ner på rött kött och i stället välja fet fisk som innehåller mycket omega-3. Grönt te har visat sig vara bra.

Grönt te kan ge skydd mot bröstcancer, visar forskning.
Grönt te kan ge skydd mot bröstcancer, visar forskning.

Är kaffe farligt?

– Så länge man dricker måttligt behöver man inte vara orolig. Kaffe kan faktiskt minska risken, säger Helena Jernström.

Annons

Kan värktabletter minska risken?

– Acetylsalicylsyra som finns i vissa värktabletter kan hindra återfall i bröstcancer, men förmodligen fungerar det inte för alla. Det kommer inte att kunna ersätta cellgiftsbehandling och antihormonbehandling. I dag finns inga rekommendationer om att ta värktabletter i förebyggande syfte.

Kan bröstförstoringar öka risken att drabbas?

– Nej, men det kan bli svårare att upptäcka cancer om man har förstorat brösten genom att spruta in en viss gel. Det kan vara bra att känna till om man överväger att förstora brösten med den metoden, säger Helena Jernström.

Måste man genomgå lång tids strålbehandling?

– Strålbehandling ges under några veckor, men man testar nu om man kan ge en högre dos strålning under kortare tid i stället. Forskningen ser lovande ut, säger Helena Jernström.

Kommer det vaccin mot bröstcancer?

– Svenska forskare arbetar med att ta fram ett vaccin som stryper blodtillförseln till cancertumörerna så att de slutar växa eller till och med tillbakabildas. Men det är ännu oklart om vaccinet fungerar på människor.

Det här minskar risken för bröstcancer

  • Inte röka
  • Hålla normalvikt
  • Undvika bukfetma
  • Äta balanserad kost
  • Dricka måttlig mängd alkohol

AV ELSA LARSSON

FOTO: THINKSTOCK

 

Annons