Mörk choklad har fått många positiva effekter tillskrivna. Forskarna tror bland annat att det är flavonoider, en grupp antioxidanter, i chokladen som ligger bakom de många positiva effekterna.

Visste du till exempel att hjärnan blir både större och yngre av det mörka godiset? Det menar nu japanska forskare, som har gjort en studie där man lät deltagarna äta 30 gram choklad varje dag i en månad. Det är alltså nästan en tredjedel av en 100-gramskaka med mörk choklad. Chokladen innehöll minst 70 procent kakao.

Läs mer: 11 livsmedel du trodde var onyttiga

Efter de fyra veckorna undersökte forskarna deltagarnas hjärnor och upptäckte att 18 av 30 personer hade fått tillväxt i hjärnbarken. Hjärnbarken hjälper oss med inlärning och brukar vanligtvis bli mindre allt eftersom vi åldras. Men enligt forskarna hade deltagarna fått föryngrade hjärnor, mellan 1 till 2 år hade hjärnorna gått tillbaka.

 

Det är dock en liten studie och för tidigt att dra några slutsatser. Men det är som sagt inte den första studien som visar att mörk choklad kan vara väldigt nyttigt.

Källa: Veckans Affärer, CNBC

Av Mikaela Alex/MåBra

Läs mer:

Ostarna som är bra för din hälsa
Nyttiga chokladbollar utan smör och socker
Därför bör du som är stressad äta mer choklad