Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Så mycket frukt och grönsaker behöver du

22 jul, 2016 
AvMalin Karlberg
Frukt och grönsaker gör dig lyckligare
Frukt och grönsaker är inte bara bra för din kropp – utan även för din psykiska hälsa! Så här mycket grönt ska du mumsa i dig för att öka ditt mentala välbefinnande!
Annons

I en stor brittisk undersökning med nästan 14 000 deltagare har man hittat en stark koppling mellan det psykiska välmåendet och konsumtionen av frukt och grönsaker. Personer som äter den rekommenderade mängden på 500 gram frukt och grönsaker om dagen mår betydligt bättre mentalt än de som får i sig för lite grönt. Detta gäller både män och kvinnor.

I studien undersöktes vilka livsstilsvanor som hängde ihop med mental hälsa. Förutom rökning – som visade sig vara väldigt dåligt för det psykiska välmåendet – är konsumtionen av frukt och grönsaker den faktor som mest påverkar hur vi mår psykiskt. De män och kvinnor som åt mest frukt och grönsaker var också de som mådde allra bäst.

I en annan studie som har publicerats i American Journal of Public Health kom man fram till liknande resultat. Över 12 000 personer deltog i den sex år långa studien där forskarna kartlade hur nöjda försökspersonerna var med sina liv. Personerna i studien ombads att öka sitt intag av frukt och grönsaker från i princip ingenting, till åtta portioner om dagen och resultatet var att majoriteten blev mycket gladare.

Från: MåBra.com

Annons