Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Så mycket ljud kan bebisen höra i magen

19 mar, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Bebisens öron börjar utvecklas redan i vecka åtta, men sedan är det en lång resa av brus, hjärtslag och dova röster innan den föds, och då är hörseln långt ifrån färdigutvecklad. Vad kan du som blivande förälder göra för att hjälpa utvecklingen på traven? Rätt mycket, visar det sig.
Annons

Många blivande föräldrar spelar musik för och pratar med sin ofödda bebis inne i magen. Men hur mycket kan bebisen egentligen höra? Spelar det någon roll om du spelar din favoritmusik för magen eller blir det ändå bara ett dovt brus där inne?

Man vet att hörseln börjar utvecklas omkring graviditetens 18:e vecka och sedan fortsätter den att utvecklas även efter födelsen tills bebisen är omkring ett halvår gammal. Alla ljud bebisen hör påverkar den här utvecklingen, både inne i och utanför magen.

Hörselns utveckling i magen

Trots att fostret bara är stort som en böna kommer öronen att börja utvecklas under graviditetens andra månad. Det dyker förstås inte upp två klockrena öron utanpå bönan direkt, utan de börjar som två skinnveck. Det är inte förrän omkring vecka 18 som öronen börjar sticka ut och fostret hör sina första ljud. Det är också nu som fostret överhuvudtaget börjar få koll på omvärlden genom att hjärnans centrum för lukt, smak, syn, känsel och ljud börjar utvecklas.

Annons

Först kommer den bara att höra saker inne i magen, men det är ganska mycket – hjärtslag och magkurr gör att det är rätt så högljutt inne i magen. Från och med vecka 22 kan bebisen börja höra ljud utifrån.

Men nej, bebisen, som nu är stor som en mango, hör inte knivskarpt som om den satt med brusreducerande Bose-lurar i magen. Det är snarare just bruset den hör, eller åtminstone lågfrekventa ljud, till exempel dova versioner av maskiner och hundskall.

Efter vecka 25 tar den viktigaste utvecklingen för hörseln fart och i slutet av graviditeten kan bebisen till och med höra skillnad på olika röster.

Inte smartare av klassisk musik

Men är det då någon idé att dra igång Lady Gaga för bebisen när den ligger kvar i magen, om den ändå inte kan höra riktigt? Ja, absolut! Det verkar som att de ljud bebisen hör inne i magen från omkring vecka 23 är avgörande för att hörselsinnet ska utvecklas ordentligt, och både röster och musik kan hjälpa till. Det spelar däremot mindre roll vad det är för musik. Det finns ingen forskning som pekar på att ditt barn kommer att bli smartare om du spelar klassisk musik för magen. Dessutom är det knepigt för bebisen att höra musiken ordentligt. Den ligger i vätska, så du kan ju tänka dig att den hör musik som man själv hör den om man är under vatten. Dessutom gör mammans kropp att ljudet blir ännu mer dämpat.

När bebisen väl är ute hör den förstås bättre, men hörseln utvecklas ända tills den har blivit omkring sex månader då den börjar reagera mer medvetet på ljud som kommer från olika håll och kan känna igen och reagera på sitt namn.

Foto: TT

 

Läs mer:

Annons