Att sova bra är viktigt för hälsan. Det är under sömnen som kroppen bearbetar alla intryck från dagen som gått och återhämtar sig. Dålig sömn under en längre period är skadligt och bland annat hjärtat riskerar att fara illa.

Nu vet forskare exakt hur länge du ska sova per natt för att få ett så friskt hjärta som möjligt. Den optimala siffran ligger på 6-8 timmar per natt, men mindre än så – och även mer – kan påverka hjärtat negativt.

Läs även: Testa militärknepet som får dig att somna – på två minuter!

Den nya studien visar att risken för att såväl utveckla som att dö av kärlsjukdom eller stroke ökade för deltagarna som sov mindre eller mer än rekommendationen.

Mest utsatta var faktiskt sjusovarna. Där kunde forskarna se en förhöjd risk på hela 33 procent över de kommande nio åren. För gruppen som sov under 6 timmar per natt låg den siffran på 11 procent.

– Mer forskning krävs på området för att veta exakt varför det är såhär, men vi vet att sömn påverkar olika biologiska processer, till exempel blodtrycket, inflammationer och glukosmetabolismen. De har i sin tur alla inverkan på hjärt- och kärlsjukdomar, säger läkaren Epameinondas Fountas till The Independent. 

Men du behöver inte oroa dig om du slarvar med sömnen någon gång ibland. Dock bör du uppsöka läkare om du lider av ihållande sömnproblem.

Läs även: Ny forskning – 8 timmars sömn är för lite – så mycket ska du sova

Foto: IBL//Shutterstock