Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Så nyttigt är svenska superbäret aronia

22 aug, 2019 
AvJennie Sandberg
Nyttiga aroniabär
De är supernyttiga och växer antagligen i en buske väldigt nära dig. Läs mer om det svenska superbäret aronia här!
Annons

Visste du att en av landets vanligaste häckväxter också innehåller prima superbär? Den gröna aroniabusken är en vanlig häckavdelare i svenska trädgårdar och så här års pryds den av stora klasar med blålila bär. Få väljer att äta dem i tron att de kanske är giftiga eller i alla fall oätliga. Men faktum är att det är något av det nyttigaste du kan äta från naturens skafferi just nu.

De blå hälsobomberna, vars smak påminner lite om körsbär eller kanske slånbär, innehåller faktiskt mer antioxidanter än butikernas dyra goji- och acaibär. En stor bonus är att de finns inom armlängds avstånd och inte behöver flygas, besprutas eller ens betalas för.

Därför är aronia så nyttigt

Precis som andra blålila bär och frukter innehåller aronia antioxidanten antocyanin, som motverkar negativ cellnedbrytning och på så sätt skyddar kroppen mot både inre och yttre ålderstecken. Det gynnar både huden och hjärthälsan!  Enligt forskning kan bären också ha en positiv inverkan för blodsockernivåerna, lindra tarmbesvär och stärka immunförsvaret. Det finns också en koppling till minskad risk för urinvägsinfektion.

Annons

Bären kan smaka lite strävt så här års men är fullt ätbara. Om du skördar dem efter första frosten försvinner lite av den beska smaken.

Mer än bara bär

Vill du inte äta dem råa går aroniabären bra att både sylta och safta. I klassiska syltrecept finns ofta rom eller konjak som extra smaksättare för den som vill hotta upp smaken – gott till ostkaka eller till en smakrik ostbricka när hösten kommer över oss.

Aroniasylt

Ingredienser

1 liter aroniabär

2 dl vatten

5 dl syltsocker

1 vaniljstång

5 cl rom eller konjak (valfritt)

Gör så här:

Skölj och ansa aroniabären. Koka upp bär, vatten med frön från en vaniljstång på svag värme i cirka 30 minuter tills bären blir mjuka. Blanda i syltsocker och rör om. Låt koka i cirka 15 minuter. Tillsätt eventuellt rom eller konjak (låt koka upp om du vill att alkoholen ska försvinna helt). Skumma av och häll på väl rengjorda och varma burkar. Sätt på lock och förvara svalt. Med okokt alkohol i håller sylten längre.

 

 

 

Annons