Så påverkas kvinnor i tredje världen av Trumps nya abortbeslut

Foto: IBL

Donald Trump har varit snabb med att nedmontera det som president Obama upprättade under sin tid i Vita huset. Han har redan tagit tydliga steg bort från klimatsatsningar och under måndagen valde han också att slopa bistånd som går till organisationer som bland annat arbetar med att ge kvinnor möjligheten till säkra aborter.

Donald Trump är dock inte den första amerikanska president som slopar denna så kallade ”Global Gag-regeln”, utan det har tidigare även gjorts av de republikanska presidenterna George W. Bush och Ronald Reagan, skriver CNN. 

Trumps order innebär att inga statliga medel får användas för att bistå internationella organisationer som stöttar abortfrågan och som hjälper kvinnor och familjer med HIV/AIDS-behandling, tillgång till rent vatten, undernärda barn och utbildning, om dessa organisationer även behandlar abortfrågor. Förbudet ska dock inte gälla om det handlar om våldtäkt, incest eller livsfara för kvinnan.

Under Obamas mandatperioder har USA spenderat ungefär 5,3 miljarder kronor årligen på att hjälpa familjer i i utvecklingsländer. De pengarna har räckt till att hjälpa 27 miljoner par, men eftersom Trumps administration inte vill riskera att några pengar används till abort slopar de nu helt det bidraget, skriver Huffington Post.

Dock har inga av pengarna tidigare gått till att utföra aborter eftersom det redan finns en annan policy som förbjuder att amerikanska bidragspengar går till aborter, men det faktum att organisationerna och klinikerna inte motsätter sig aborter gör nu att 27 miljoner familjer kommer bli helt utan amerikanskt bistånd. En studie som gjorts vid Stanford universitetet visar att antalet aborter skjutit i höjden under tidigare tillfällen då regeln tagits bort, skriver CNN.

Världshälsoorganisationen, WHO, uppskattar att ungefär 21 miljoner kvinnor utför osäkra aborter varje år, vilket leder till 13 procent av all mödradödlighet.

Jeanne-Shaheen

Jeanne Shaheen, demokratisk senator. Foto: IBL

Den demokratiske senatorn Jeanne Shaheen är den enda kvinnan i Senatens utrikespolitiska kommitté och hon meddelar att hon kommer göra allt hon kan för att motarbeta Trumps kvinnofientliga politik.

– Kvinnor världen över förtjänar att fatta sina egna viktiga beslut om sin sjukvård utan att politiker i Washington lägger sig i, säger hon till Huffington Post.

Läs även

Läs Madonnas tal vid Women’s March – ord för ord

Feminas chefredaktör: ”Säsongens viktigaste nyhet är en t-shirt”

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: