Om man har en närstående som har bestämt sig för att satsa på sin hälsa har man två vägar att gå. Man kan antingen bli hens största hjälp och stöttepelare eller så blir man en näbbig besserwisser som genom att påpeka alla fel hen gör skjuter ”Projekt hälsa” i sank.

Vem vill du vara? Självklart vill du vara den som backar upp din vän och hjälper hen på alla steg på vägen, även när det känns motigt. Torri Efron är familjeterapeut och ger följade råd:

7 sätt att hjälpa en vän som vill leva mer hälsosamt

Fråga varför hen vill börja leva hälsosamt

Det här kan vara grundläggande för att du ska förstå vad hälsa betyder för just den här personen, det behöver inte alls vara samma sak som det betyder för dig. Dessutom kan du här luska ut om hen har ett mål och vad det målet är. Vet du de här sakerna kommer du att ha lättare att förstå och hjälpa på vägen.

Hjälp hen hitta mål som ligger utanför vågen

Det är många som sätter viktmål som sina hälsomål eftersom många lever med den skeva bilden att våra kroppar och hur mycket vi väger definierar vilka vi är. Det är viktigt att komma ihåg att vikten inte är den enda hälsomarkören.

Hjälp hen sätta upp andra hälsorelaterade mål, som att kunna springa ett 5-kilometerslopp eller börja laga mat från grunden fyra dagar i veckan. Vikten kommer att justeras automatiskt utan att den hamnar i fokus.

Erbjud hjälp med mattänk och matlagning

Det är inte enkelt att börja äta nyttigare, framför allt om man inte har den blekaste aning om hur man gör. Om man har ätit oplanerat och onyttigt länge är det svårt att hitta rätt i de nya rutinerna och här kan du hjälpa till. Hjälp till att planera en veckomeny och följ med och handla.

Tipsa om goda recept och smarta life hacks som underlättar matlagningen. Men kom ihåg att inte komma med en massa pekpinnar och var uppmärksam på hur dina tips tas emot.

Uppmärksamma framstegen utan att fokusera på kroppen

Fortsätt att hålla fokus borta från vikten och låt komplimangerna och din uppmuntran handla om andra områden där du ser förändringar, till exempel att berömma hur mycket energi hen har nuförtiden och hur pigg och glad hen verkar vara.

Kolla om hen vill ha en träningskompis

Det är enklare att ge sig ut på pass, om man är ovan, när har en kompis med sig. Men alla tycker inte det, så förutsätt inte att din vän vill ha dig med. Men fråga! Passen, för både dig och din vän, blir av och du visar att du bryr dig om hens hälsosatsning.

Hacka inte på svackorna

Alla som ska börja träna eller på andra sätt förbättra sin hälsa, kommer att dyka på olika svårigheter och hamna i svackor. Kom då ihåg att det bara är svackor, inte stora misslyckanden. Det kan vara skönt för alla att få höra det och få stöd i att komma tillbaka på rätt spår. Hacka inte på din väns svagare perioder, utan peppa hen ur dem!

Hur du INTE ska peppa den som vill leva mer hälsosamt

Var inte en mat- och träningspolis

Även om man vill säga ”Ska du verkligen äta den där pizzan?” så är det sällan det faller i god jord. Risken är i stället att det blir ett bakslag och svaret blir ”Ja, det ska jag!” varpå hen smäller i sig en stor läsk också, bara för att visa dig! Belys istället när hen gör rätt snarare än att hacka när hen gör något du anser vara fel.

Kalla inte mat för bra eller dålig

Att sätta etiketter som ”bra” och ”dålig” på mat kommer bara att leda till skuld och skamkänslor. Återigen, beröm det som är bra och uppmuntra det beteendet. Och säg aldrig att du själv eller någon annan har syndat eller varit dålig för att man ätit något onyttigt.

Säg inte vad hen borde göra – om hen inte frågar

Nu handlar det inte om dig, utan om din vän. Hen ”borde” inte göra någonting alls. Däremot kan du föreslå att ni kan gå och träna eller att hen går ut på en promenad medan du fixar middagen. Att säga att hen borde gå till gymmet kommer inte hjälpa till på traven.

Däremot, om hen frågar dig om råd är det klart att du kan bli lite mer pekpinnig, men det får inte komma från dig.

Foto: TT

Källa: Torri Efron, Huffington Post

 

Läs mer:

12 kroppspositiva budord alla borde följa i höst

Att umgås med vänner är bland det bästa du kan göra för din hälsa

Utvald läsning

Femina