Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Så pratar du skärmtid med dina barn – 12 tips!

06 feb, 2017 
AvFemina
Det bråkas som aldrig förr om skärmtid i svenska familjer. Barnen dras som magneter till mobilen, tv:n eller plattan – liksom vi vuxna. Här är experternas tips på hur du som förälder kan hantera dina barns digital liv.
Annons
Barnmedtelefoner
Foto: Shutterstock

Det finns tre anledningar till att vara delaktig i hur mycket barnen surfar. Enligt organisationen Friends har en tredjedel av alla barn och unga tagit emot en kränkande kommentar på nätet det senaste året och var tredje tjej eller kille har utsatts för sexuella trakasserier på nätet det senaste året.

Men bara hälften, 55 procent, pratar med en vuxen hemma om att de har blivit utsatta för mobbning på nätet. Statistik visar att 94 procent av alla barn har en egen mobil från och med att de fyllt 11 år. Och när det gäller tonåringar ägnar över 40 procent av alla 17-åriga tjejer tre timmar om dagen åt sociala medier. Det är dubbelt så mycket som jämnåriga pojkar. I Femina nr 02/2017 finns det en längre artikel om skärmtid, här har vi samlat 12 tips på hur du som förälder kan göra för att bli delaktig i dina barns internetvanor.

Annons

Tips från Björn Solfors, författare till boken Skärmtid:

1. Se det som lika självklart att ta del av ditt barns digitala värld som det är att hjälpa till med matteläxan eller heja vid fotbollsplanen.

2. Prata om empati, konsekvenser och källkritik. Låt barnen tycka till, till exempel när du själv ska instagramma. Vad är okej att skriva och inte?

3. Sätt upp rimliga regler som fungerar för dig och just ditt barn.

4. Samlas som familj framför samma skärm ibland. Då blir det ett naturligt samtal, barnen ställer frågor om filmen, programmet eller Youtube-klippet och ni kan prata, gråta och skratta tillsammans.

5. Ge lite framförhållning innan det är dags att avsluta dataspelet. Använd gärna en äggklocka till ett mindre barn.

6. Vi måste förstå att skärmarna ger direkta kickar, belöningar och en kreativ boost – det är svårt att konkurrera med kokt potatis och prat om att gå ut i friska luften.

Annons

Tips från Malin Bergström, barnpsykolog:

7. Gör en kartläggning över hur mycket tid ditt barn tillbringar framför skärmen under en vecka. Det är förmodligen mer än du tror.

8. Sätt inte upp skärmregler som du inte kan hålla.

9. Var noga med att inte fördöma. Blir du arg för något som barnet gjort på nätet så förklara varför.

10. Om ditt barn spelar dataspel med sina kompisar varje eftermiddag så prata med kompisarnas föräldrar. Kanske kan ni komma överens om vissa dagar som barnen kan göra annat?

11.  Skärmfria rum i hemmet och skärmfria tider är bra knep.

12. Prata lite kring reklam och varför vissa produkter hyllas på bloggar etc. Titta tillsammans på www.statensmedierad.se för tips om hur man blir kritisk och kunnig på nätet.

 

Av Katarina Danielsson, läs mer i Femina 02/2017

Foto: Shutterstock

Läs även Så hanterar du vredesutbrott hos barn – 6 tips!

 

Annons