Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Så säger du nej till alkoholen när alla andra dricker

13 jun, 2017 
AvAnaïs González Cruz
"Ska du inte ha lite vin ändå?" Vi är många som har svårt att säga nej när det där glaset ställs fram.
Annons

Att tacka nej till alkohol är inte alltid lätt. Många upplever att de betraktas som ”tråkmånsar” eller rent av förolämpar kvällens värd genom att inte dricka. Vissa kan känna sig skyldiga att komma med ursäktande förklaringar, medan andra dricker ändå för att undvika debatt.

Alkoholhaltiga drycker är ofta en självklarhet när svenskarna bjuder upp till fest. Särskilt vid stora högtider (exempelvis midsommar) konsumerar vi en hel del alkohol. Då kan den som inte dricker sticka ut ordentligt.

Stockholmaren Linnéa, 29, är en av dem som känner sig pressad att dricka i festliga sammanhang.

Man uppfattas som lite udda när man tackar nej till alkohol. Det känns som att man alltid måste ha en bra förklaring, till exempel att man är gravid eller ska köra bil. Att bara inte vilja dricka är inte okej.

På vissa arbetsplatser är det nästan norm att dricka regelbundet. Så fort något ska firas så ska det ske med alkohol. Dricker man vatten så är man ‘konstig’.

Annons

Jag upplever nästan alltid att folk tar illa vid sig när man är den enda i sällskapet som inte dricker, att de tycker att det är jobbigare än man själv gör.”

Att säga nej till alkohol kan vara riktigt svårt.

Planerar du att vara nykter på en tillställning i sommar där det serveras alkohol? Känns situationen olustig? Att tänka igenom vad du ska säga (om någon frågar) kan minska stressen, tror Sara Wallhed Finn, legitimerad psykolog vid Beroendecentrum Stockholm och doktorand vid Karolinska Institutet.

– Men man behöver absolut inte förklara varför man tackar nej, utan bara vänligt men bestämt säga att man inte vill ha. Andra personer behöver inte veta varför du inte dricker. Är man orolig för att det kommer bli jättesvårt kan det kännas lättare att till exempel ha tagit bilen, så man kan hänvisa till det.

Annons

Ett alkoholfritt alternativ i ett vinglas gör det också lättare att smälta in för den som gärna vill hoppa över diskussionen.

– Ibland kan det kännas rätt skönt att ha något i handen så att man kan vara med när det skålas och bli en del av den sociala gemenskapen. Sedan behöver det inte vara alkohol som man dricker, säger Wallhed Finn.

Kom ihåg – det är alltid du som bestämmer när och hur du dricker! 

Foto: IBL

Annons