Vi vet redan att för mycket stillasittande är ohälsosamt. Vi vet att skärmljus kan påverka både hälsa, hud och humör negativt. Och vi vet att trånga kontorslandskap skrider sjukdomar och bidrar till dålig luft och ljudlig miljö.

Så att det inte är toppen för kroppen att jobba på ett kontor är knappast överraskande. Däremot kan vi inte låta bli att rysa lite när vi ser bilden av ”framtidens kontorsarbetare” – Emma.

Hon är en prototyp av hur man tror att kontorsarbetare kommer att se ut om tjugo år, tack vare de långsiktiga negativa effekterna av ökad skärmtid, fler jobbtimmar och ökat stillasittande.

Emma, Fellowes brans.

Emma står redo att hälsa dig välkommen till ett sjukligt kontorsliv.

Böjd rygg och stresseksem

Hon har glåmig hud tack vare långa dagar i inomhusbelysning, samt eksem på armarna på grund av stress och ytliga blodkärl och åderbråck efter att ha rört sig för lite. Den dåliga kontorsluften har fått hennes bihålor att svullna, vilket gett mer näs- och öronhår samt röda, svullna ögon.

Ryggen har blivit permanent böjd tack vare allt sittande vid skrivbordet. Åren av repetitiva rörelser har gett henne svullna fötter och fotleder. Ingen har behövt en lång semester lika mycket som Emma!

Emma visar råda ögon och näshår.

Röda och irriterade ögon efter tusentals timmar stirrande på en skärm i dåligt ljus.

Emma är den del av en rapport framtagen av Fellowes Brands, ett företag som säljer kontorsmaterial. De har tillsammans med experter tagit reda på vilka hälsoföljderna blir om vi inte ändrar på våra arbetsplatser. De säger också att Emma är ett extremfall – hur någon som gör alla fel kan komma att se ut. Att skapa Emma kan hjälpa människor inse hur ohälsosamt kontorsarbete kan vara för dem på riktigt.

Emma har böjd rygg av sitt kontorsjobb.

Emma har fått permanent böjd rygg av sin dåliga hållning.

Må bättre på kontoret

Självklart kommer inte alla kontorsarbetare att se ut som Emma innan de går i pension – förhoppningsvis har inte alla kontor dåligt ljus, hälsofarlig luft och skrivbord som inte går att höja. Men vill du se till att sluta så långt i från Emma som möjligt gör du rätt i att ta pauser när du reser på dig eller stå upp och jobba emellanåt.

Att försöka komma ut i dagsljuset någon gång per dag kan hjälpa dig med fokuset och produktiviteten, förutom att du antagligen kommer att känna dig piggare efteråt. Och tänk Emmas rygg när du sitter som en hösäck på kontorsstolen – och sträck på dig!

Se Fellowes Brands film om Emma här:

Foto: Youtube

 

Läs mer:

Därför blir du mer stressad i ett kontorslandskap

Yoga med Johanna: övningarna som hjälper kontorsarbetaren

Bevisat igen: Kontorslandskap är en dålig lösning

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: