Du har säkert hört de klassiska råden för att sova bättre – som att undvika kaffe, skippa träningen sent på kvällen och stänga av TV:n en timme innan du går och lägger dig. Men ny forskning från American Academy of Sleep Medicine pekar på att din kost också kan spela en betydelsefull roll för dina sömnvanor.

Läs även: 11 otippade skäl till att du alltid är trött

Studien visar att det går nästan dubbelt så snabbt att somna om kvällarna (i genomsnitt 17 minuter istället för en halvtimme) om vi äter mat rik på fibrer och protein, med ett lågt innehåll av mättat fett.

Personer som äter mycket mättat fett, socker och andra snabba kolhydrater tar inte bara längre tid på sig att somna utan får också sämre återhämtning av sin sömn, eftersom de vaknar oftare under natten.

Läs även: Därför mår du sämre av att snooza på morgonen

Kosten som sömnforskarna rekommenderar stämmer väl överens med Livsmedelsverkets rekommendationer – att vi ska äta mycket fullkorn, frukt och grönsaker samt magert protein, såsom fisk och baljväxter. Riktlinjerna avråder från att äta mycket vitt socker och mättat fett från bland annat smör och rött kött.

 

Missa inte att läsa:

8 smarta knep mot sömnlöshet
Därför ska du inte bädda sängen

6 saker dina drömmar försöker säga dig