Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Så ska du äta frukt och grönt för att få en lyckokick

09 feb, 2017 
AvMalin Karlberg
Frukter, bär och grönsaker gör oss lyckligare. Men det spelar roll hur du äter dem, visar ny forskning.
Annons
lycklig frukt gront

Vill du bli lyckligare ska du satsa på att äta mer frukt och grönt. Det är slutsatsen av en ny forskningsrapport från Otago University i Nya Zeeland.

Studien inkluderade 171 personer mellan 18 och 25 år, som delades upp i tre grupper under en period på två veckor. Den första gruppen fortsatte att äta som vanligt, den andra gruppen uppmuntrades via sms och gratiskuponger att äta mer frukt och grönsaker, medan den tredje gruppen serverades två extra portioner morötter, kiwi, äpplen och apelsiner om dagen.

Endast den tredje gruppen fick en tydlig effekt – en 10-procentig höjning av humöret och en 25-procenting ökning av hur motiverade de kände sig att jobba mot sina mål.

Annons

Forskarna tror att nyckeln till den positiva effekten var att den tredje gruppen åt sina frukter och grönsaker färska och råa. Deltagarna i grupp 2 tenderade att använda grönsakerna i matlagning, såsom i grytor och gratänger.

En ny vana som ökar välbefinnandet på bara två veckor är anmärkningsvärt, menar huvudforskaren Tamlin Conner.

–Det är en speciell typ av välmående. Vi upptäckte at det var relaterat till känslor av engagemang, intresse, energi och vitalitet. Det handlar inte bara om att må bra, utan om att känna en ökad livslust, säger hon.

FOTO: SHUTTERSTOCK

Annons