inte röra ansiktet

Vill du slippa bli smittad av coronavirus – eller andra obehagliga infektionssjukdomar? Då ska du sluta röra dig i ansiktet.

Det gör detsamma hur många ansiktsmasker, handskar och skyddande fodral du sätter på dig. Är du där och gnuggar dig i ögonen, pillar dig vid munnen eller petar dig i näsan är risken ändå stor att du för över virus från ytor du rört vid, till dig själv.

När MåBra skrev om doktor Michael Mosleys råd hur man skyddar sig från virussmitta på resan, var det något han hela tiden återkom till. Tvätta händerna ofta – och sluta pilla dig i ansiktet.

Det här är lättare sagt än gjort, eftersom det här är något som vi gör omedvetet. Så här är några knep du kan ta till för att sluta röra vid ansiktet:

Ha näsdukar lätt tillgängliga

Försök bli medveten om ditt beteendemönster. När du är på gång att klia dig eller justera glasögonen – ta en näsduk och använd den som skydd mellan handen och ansiktet.

Näsdukarna är också bra att ha till hands om det kliar i näsan, så behöver du inte nysa rakt ut.

Identifiera din triggers

Vad är det som gör att du rör vid ansiktet? Försök att fundera på vid vilka tillfällen du är där och pillar. Då blir det lättare att förebygga beteendet.

Om du till exempel gnuggar dig i ögonen för att de är torra, kan du använda ögondroppar. Om du har linser som gör ögonen irriterade – använd glasögon istället.

Att använda ansiktsmask kan också ha en viss effekt eftersom den hindrar dg från att röra vid munnen och näsan – men då gäller det att du inte är uppe vid ögonen och far.

Se till att göra något annat med händerna

Genom att krama en stressboll hindrar du händerna från att fara iväg och göra något olämpligt – som att klia i ansiktet.

Ett annat tips är att använda parfymerad tvål eller handcrème. Parfymen kan fungera som en varningssignal, när du för upp handen mot näsan märker du vad som är på gång och kan hejda dig.

Sminka dig

En studie visade att kvinnor som bar make up rörde vid sid ansikte mer sällan än de som var osminkade. Teorin är att de var rädda att kladda till sminkningen och därför undvek att vara där och peta. Att sminka sig skulle alltså kunna vara en bra idé i influensatider.

Försök att inte oroa dig

Men kanske viktigast av allt: Försök att inte tänka för mycket på att du kan bli smittad och hur du håller på med händerna. Det leder bara till att du blir stressad, vilket i sig inte är bra om man vill undvika att bli sjuk.

– Stress påverkar immunförsvaret och ju mer stressad du blir desto mer minskar du kroppens förmåga att bekämpa infektioner, säger Stew Shankman, professor i psykiatri och beteendevetenskap vid Northwestern University till New York Times.

Det viktigaste är trots allt att tvätta händerna ordentligt och ofta – och då gäller det att använda tvål, gnugga ordentligt och hålla på i 30 sekunder.

Källa: New York Times

 

Läs mer:

Karensdagen tas bort pga corona – detta innebär beslutet

10 myter vi måste sluta sprida om corona

5 saker du kan göra för att skydda dig själv från coronavirus

Mest läst