Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Så tränar du tryggt i mörkret – tipsen och prylarna

26 nov, 2018 
AvAnna-Lena Pettersson
Träning utomhus känns för vissa mindre lockande när det har blivit mörkt ute. Men med rätt prylar kan du fortsätta insupa frisk luft under träningspasset utan att känna dig otrygg.
Annons

När mörkret kryper sig på kan det kännas mindre mysigt att träna utomhus, av flera anledningar. Att det blir mörkt brukar också innebära att det blir kallt och halt. Mörkret i sig kan också kännas hotfullt – det gäller att både synas och se ordentligt.

I takt med att fler och fler gärna springer långt och året runt har det vuxit fram en fantastisk marknad med prylar som gör att du på ett säkert sätt kan vara ute och träna även på vintern – oavsett om du springer på elljusspår eller i stan, tränar i utegymmet eller leker träning på gården.

Vi gör en säkerhetsgenomgång uppifrån och ner.

Huvudet – se och synas

Mössor som gör att du syns och lampor som gör att du ser. Mössan ska också kunna hålla dig ordentligt varm utan att bli blöt av svett när du tränar. Satsa på en funktionsmössa med reflexer.

Löparmössa från Bagheera.

Löparmössan från Bagheera har ett Dalainspirerat mönster i reflextryck. Perfekt för mörkeraktiviteter. Du hittar den här (reklamlänk).

Annons

Det känns kanske inte helt naturligt att köpa en pannlampa om du inte är en terränglöpare på hög nivå, men du har mycket att vinna på att ha en. Lampan gör dels att du syns otroligt bra och hjälper dig att se om en gatlykta är trasig eller om det bara är dunkelt där du springer. En pannlampa gör också att du kan ta en promenad i skogen även när det är mörkt ute. En bra pannlampa måste kunna sitta skönt på huvudet även när du rör på dig och hoppar.

Pannlampa från Asaklitt för de mörka kvällarna.

Pannlampan från Asaklitt sitter bra och är regntålig. Du hittar den här (reklamlänk).

Överkroppen – varm och reflekterande

När det är mörkt är det ofta kallt och då gäller lager-på-lager-tekniken för att du ska vara varm utan att behöva ha för tjocka plagg på dig. Ett tunt underställslager närmast kroppen som gärna är gjort av ull eftersom ull håller sig varmt även när det blir fuktigt. Sportbehån får också gärna vara av ull, men annars räcker det med en ull-t-shirt.

Annons

Ett värmande mellanlager, som du får anpassa tjockleken på beroende på hur kallt det är ute. En tunn täckväst är ett toppenplagg att sätta utanpå mellanlagret för de riktigt kalla dagarna. Täckvästen kan funka som yttersta plagget om det inte är så kallt att du behöver ytterligare ett täckplagg.

Avsluta med ett täckplagg som dels står emot vind och dels kan stå emot några regndroppar eller snöflingor. Och det är också här du ska se till att det finns rejält med reflexer eftersom plagget sitter ytterst.

Löparjacka från Peak Performance med mycket reflexer.

Jackan från Peak Performance har stora reflexdetaljer som gör att du syns när du rör dig i trafiken. Dessutom är den regn- och vindtät. Du hittar den här (reklamlänk).

Annons
Täckväst från Maloja.

Den snygga västen från Maloja är regntålig och stretchig och låter dig röra dig som du vill när du tränar samtidigt som den håller dig varm. Du hittar den här (reklamlänk).

Ja, det kan vara värt att investera i ett par löparvantar. De brukar vara isolerade för att klara vind, har reflexer för synbarhet och ibland också en ficka för nycklar mitt i handen så att du inte tappar nycklarna när du är ute.

Löparvantar från Puma med ficka för nycklarna.

Vantarna från Puma har reflexer, tech touch på tumme och pekfinger och en liten nyckelficka på ena vanten. Du hittar dem här (reklamlänk).

Annons

Underkroppen – vindskyddad och halksäker

Många glömmer underkroppen när man klär sig för att vara ute. Det är inte säkert att dina vanliga löpartights klarar kylan. Och dessutom ska reflexer gärna sitta i knähöjd om bilarna ska kunna se dem som allra bäst. Fodrade brallor eller tights med reflexer ska det vara!

Vintertights från Ellos med reflexdetaljer.

Fodrade vintertights från Ellos, med vindskydd och reflexer på underbenen. Du hittar dem här (reklamlänk).

Det gäller inte bara att hålla fötterna varma när kylan sätter in. Du måste också hålla dig på benen och då är det en väl värd investering med ett par skor med inbyggda broddar. De kommer att sitta bättre än lösa broddar som du själv trär på dina skor.

Annons
Löparskorna från Icebug har inbyggda dubbar.

Icebugs skor har dubbar som inte slits även om du skulle ta en del av din löptur eller promenad på asfalt. Du hittar skorna här (reklamlänk).

Överfallslarmet Run Angel tjuter blinkar och skickar nöd-sms till dina nära och kära.

 

Om du tycker att mörkret är riktigt obehagligt kan du kanske känna dig tryggare med ett överfallslarm. Det här från Run Angel larmar med en hög signal och ljus och skickar dessutom ett sms och mejl till förinställda nummer med din position. Larmet finns att köpa här (reklamlänk).

Läs mer:

Starkt samband mellan D-vitamin och träningsresultat

Annons