Sverige har hamnat mitt i högtryckets öga. Just nu är det i snitt 10 grader varmare för årstiden än normalt i hela landet. Men sommarvärmen är inte bara härlig, den kan också vara direkt livsfarlig.Enligt 1177 ökar risken för hälsoproblem redan när utomhustemperaturen nått 26 grader tre dagar i följd.

Vissa grupper är också mer känsliga än andra. Äldre personer, personer med kroniska sjukdomar, små barn och gravida är några av dem som bör vara extra varsamma.

Vi nordbor är också biologiskt sämre rustade för värme. Vi svettas ut mer salt än människor som är födda i tropiskt klimat, skriver DinSäkerhet.se.

Det tar kroppen ungefär två veckor att anpassa sig till värme.

Så undviker du värmeslag

När det är varmt är det därför extra viktigt att fylla på med vätska – helst innan du hinner bli törstig. Förutom att dricka vatten kan det också vara bra att äta mat med mycket vätska.

Men även salt är viktigt.

– Är man mycket i värme är det bra att dricka sportdryck som redan har salterna i sig. Annars kan man äta lite salta kex eller saltade nötter, säger John Paoli, specialistläkare på hud på Sahlgrenska sjukhuset, till Svenska Dagbladet.

Kvinna står utomhus i solen och torkar sig i pannan. I ena handen håller hon en vattenflaska.

Bild: Shutterstock/IBL

För att svalka kroppen kan det vara effektivt att ta en kall dusch. En blöt handduk runt nacken kan också ge bra svalka.

Det är också bra att försöka ta det lugnt under den tiden på dygnet när det är som allra varmast. Försök också klä dig löst och ledigt.

Ett annat råd är att försöka undvika att laga mat på spisen för att hålla inomhustemperaturen nere.

Vanliga tecken på värmeslag

Får du inte i dig tillräckligt med vätska riskerar du att drabbas av värmeslag. Då kan kroppen inte längre styra sin temperatur.Vanliga tecken på värmeslag är huvudvärk, illamående, kräkningar, synrubbningar, yrsel, förvirring och snabb puls.

– Det är viktigt att känna efter vad kroppen tål, får man yrsel och känner sig trött så bör man se till att svalka sig omgående, säger John Paoli.

Om du misstänker att du drabbats av värmeslag ska du söka vård, skriver 1177.

Källa: SMHI

Artikeln publicerades först på Året Runt.

Läs även:
Tips i värmeböljan: Så svettas du mindre!

Så klarar du extremvärmen – alla våra bästa tips

10 tips som hjälper dig sova i värmen