Sarkastiska personer finns på i princip alla arbetsplatser . Det kan vara den där medarbetaren som sitter i ett hörn på mötet och säger ”bra jobbat av alla” men himlar med ögonen så man förstår att hen menar ”dåligt jobbat av alla”. Alltså de är ironiska men på ett elakt sätt – något som inte sällan hänger ihop med att just denne person själv tycker att hen är ”så himla bra på allt”.

Läs även Studie: Intelligenta kvinnor svär mer än andra

Men bli inte så förvånad om det är just denna person som kniper det fina jobbet framför din näsa. Bli inte heller förvånad om det är just den personen som kommer på den bästa idén till den obligatoriska gruppövningen. Enligt en studie är det faktiskt så att sarkasm på arbetsplatsen gör en till en mer kreativ person, skriver Wall Street Journal.

Det är forskare vid bland annat Harvard, Columbia som testat sarkasm genom att skapa typiska sarkasmer i övervakade diskussioner. I en studie fick fick personer säga något sarkastiskt och något uppriktigt, höra en kommentar som var sarkastisk eller uppriktig eller ha en ”vanlig” konversation. I en annan studie ombads personer minnas en gång när de hört något sarkastiskt, uppriktigt och neutralt, och i en tredje studie skulle folk föreställa sig en sarkastisk, uppriktig och neutral punchline på ett skämt. Därefter fick de göra en övning i kreativitet – och alla som upplevt sarkasm var bäst.

Enligt forskare är kopplingen mellan sarkasmer och kreativitet att man behöver tänka abstrakt och tänka mer överhuvudtaget när man ska säga något sarkastiskt än annars. Det samma gäller om man får höra en sarkasm, men bara om man har ett förtroende för den som säger sarkasmen. Annars kan det bli konflikt, skriver Esquire.

Så det kanske inte är så farligt att kontoret har en sarkastisk medarbetare ändå. 

http://gph.is/2dh2vwp

Artikeln publicerades först på Cafe.se.

 Läs även 7 tecken på att du är mer framgångsrik än du tror