Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Säsongens bästa nyhet: Forskarna nära ett vaccin mot vinterkräksjukan

21 sep, 2016 
AvThowe Wagner Larsson
Noroviruset, det virus som orsakar det vi kallar för vinterkräksjuka, upptäcktes för 48 år sedan. Sedan dess har ingen forskare försökt hitta ett vaccin. Äntligen har de kommit närmare en lösning.
Annons

Viruset som ligger bakom vinterkräksjukan dödar omkring 200 000 barn per år, främst i fattiga länder. Nu finns det äntligen stora möjligheter till att rädda fler liv.

För att kunna hitta ett vaccin mot ett virus måste man kunna odla viruset och därefter studera det. Det är forskare i USA som äntligen har lyckats och nu öppnas dörrarna för att hitta ett vaccin.

Forskarna tog stamceller från människors tunntarmar och omvandlade stamcellerna till just de tarmceller som forskarna ville studera. Till skillnad från tidigare försök dog inte de omgjorda tarmcellerna i labbet. Eftersom de omgjorda cellerna inte hade någon skyddande vävnad, muskler eller blodkärl omkring sig kunde de därför lättare ”matas” med näringsämnen som säkrade cellernas överlevnad. Därefter infekterade forskarna cellerna med noroviruset och chansade sedan med att tillföra en mänsklig gallvätska. Viruset började föröka sig i cellerna och plötsligt var en 48-årig lång fråga besvarad.

Annons

Äntligen finns möjligheten att ta fram ett vaccin mot vinterkräksjuka.

– Det här öppnar en dörr som vi bara har drömt om. Vi som håller på med det här fältet har bara drömt om att det här skulle bli verklighet, säger Lennart Svensson, professor i molekylär virologi vid Linköpings universitet till Sveriges Radio, som var först med att rapportera om nyheten.

Skulle du säga att forskarna i och med detta har tagit ett litet steg närmare ett effektivt vaccin mot norovirus, alltså vinterkräksjuka?
– Ja, absolut, absolut. Det är det absolut, säger han till radiokanalen.

Annons