Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Selma Blair om sin MS: "Du börjar planera för att du ska dö"

18 okt, 2019 
AvMalin Ny
Selma Blair lider av multipel skleros, MS
Den amerikanska skådespelerskan Selma Blair lider av multipel skleros, MS. Nu berättar hon öppenhjärtigt om sin obotliga sjukdom, den aggressiva behandlingsmetoden hon valt och om sin starka önskan att få finnas för sin son så länge hon kan.
Annons

Den amerikanska skådespelerskan Selma Blair, 47, fick diagnosen multipel skleros, MS, i augusti 2018. I veckan avslöjade hon att hon har valt att satsa på en aggressiv behandlingsmetod med strålning och stamcellsbyte i hopp om att bli bättre.

– Medicinerna funkade inte för mig just då, och jag blev sämre mycket snabbare än jag ville acceptera, berättade hon öppenhjärtigt i en paneldiskussion på tidningen TIMEs hälsomässa TIME 100 Health Summit.

När hon började att titta på möjliga behandlingsalternativ blev hon övertalad att testa stamcellsbyte och en aggressiv form av kemoterapi, det vill säga cellgifter, för att få immunförsvaret att ”starta om”. Blair kände sig dock tveksam till en början.

– Jag hade ingen tanke på att göra det, jag tänkte inte förstöra min kropp, det som fanns kvar av den. Varför skulle jag testa den här fruktansvärda drogen, cellgifter, på mig? Jag hade inte cancer. Men jag hade slut på alternativ.

Annons

https://www.instagram.com/p/B3uhFrrHxNv/

Selma Blair tappade håret under behandlingen

Blair fick en ytterst liten dos cellgifter innan hon genomförde stamcellsbytet och hon kände direkt av en viss förbättring. Det fick henne att vilja gå hela vägen med behandlingen, även om det var mycket riskfyllt.

– Jag blev varnad. Du börjar liksom planera för att du ska dö och jag berättade för min son att jag skulle göra det här och han sa då att han ville att jag skulle kremeras. Jag fick mer cellgifter än cancerpatienter får. Och det är stamcellerna som gör att du kan leva med så höga doser, berättade hon.

Skådespelerskan återhämtar sig fortfarande från den aggressiva behandlingen och känner inte att hon har gjort det riktigt än, men att hon är på god väg. Under behandlingen tappade Selma Blair allt sitt hår och väntar på att det ska växa ut igen, men bryr sig inte överdrivet mycket om det.

– Det var bara en liten grej, jag brydde mig aldrig om att tappa håret eller de andra grejerna som bara handlar om ego. Jag drömde bara om att få ligga och sova bredvid min son på natten och att finnas där så länge jag kan.

Källa: People

Foto: TT

Läs mer: 

 

Annons