Det pedagogiska barnprogrammet Sesam, Sesame street, har sänts i USA sedan 1969 och har sedan sålts vidare och setts av barn världen över. Programmet som vill inspirera barn att lära barn att lära sig läsa och räkna får en ny karaktär nu i april. Då sänds de första avsnitten där nya karaktären Julia är med, som har en diagnos inom autismspektrat. Julia har skapats för att öka medvetenheten och lära andra barn om autism och att barn som har diagnosticerats med autism är som andra barn fast lite annorlunda.

Läs även Fallet med 13-åriga Josefin får psykologer att säga ifrån

Klippen från premiärprogrammet visar visar att barnen i programmet inte undviker Julia för att hon är annorlunda, utan de välkomnar henne till gatan med öppna armar och de leker helt vanliga saker.

Dockspelaren bakom Julia, Stacey Gordon, har själv en son med autism.

– Det här betyder att våra barn är viktiga att synas i samhället. Att få med Julia i programmet och se hur snällt de andra karaktärerna behandlar henne… och tycker om henne, har hon sagt till CBS-programmet 60 minutes.

Läs även 9 tecken på att du har ett högkänsligt barn

Julia har sedan tidigare funnits med i tecknat format som en del i Sesame streets workshop kring barn med autism som heter ”Se det fantastiska i alla barn”.

Att skapa karaktären Julia har tagit flera år av research och intervjuer med organisationer, experter och familjer med autiska barn. Julia har sedan tidigare funnits med i tecknat format som en del i Sesame streets workshop kring barn med autism som går under parollen ”Se det fantastiska i alla barn”.

Men nu gör alltså Julia debut bland alla andra dockorna på Sesame street, det första avsnittet med Julia sänds i USA den 10 april.

Läs även Lev som ett barn – 9 vanor som ökar ditt välmående!

Källa: CBS, ABC News