5 oväntade tecken på hjärtfel
1:14

Efter reklamen: 5 oväntade tecken på hjärtfel

(1:14)

Slå på ljud

Astma är något som ungefär 800 000 svenskar kämpar med – men det är inte alla som vet om att det är just astma som är problemet.

Nu på sommaren är problemen med astma som allra värst för de flesta, då det sammanfaller med exempelvis pollenallergi. Fler kvinnor än män drabbas av astma.

Många som har astma har ingen diagnos, och har inte sökt läkarhjälp. I stället bortförklarar man symptomen med att det rör sig om allergier eller en långdragen förkylning, och fortsätter hosta och harkla sig utan vård.

Sömnproblem under sommaren – 7 bästa tipsen

Här är sex tecken på att man lider av odiagnostiserad astma:

  1. Natthosta
  2. Harklingar
  3. Heshet
  4. Pipig andning
  5. Svårigheter att djupandas
  6. Besvär vid ansträngning

Känner du igen dig på flera av tecknen så kan det vara bra att undersöka vidare om du lider av just astma. På sajten Alltomastma.se kan man ta ett självtest, innan man söker sig vidare till vården.

Överläkaren: Så här kan du lindra och bli av med ditt urinläckage

Vanliga problemet med astma

Många som har astma lider framförallt av problem med de små luftvägarna, som kan fortsätta besvära en trots att man får behandling för det, då de lätt blir inflammerade vid astma. Så många som 90 procent av astmatiker har problem med just de små luftvägarna.

Problem med de små luftvägarna kommer oftast fram vid fysisk ansträngning eller på natten, vilket gör att man kanske väljer att skippa träningen eller bara lever med att man hostar om nätterna.

Men så behöver man inte ha det. Även problem med de små luftvägarna går att behandla, och vid ordentligt behandling kan symptomen försvinna eller åtminstone minska.

Källa: Alltomastma.se

Ny studie: Därför har pandemin fått oss att onanera mindre

Mest läst