Säg den förälder som aldrig skällt på sitt barn: ”Slå inte din syster, släng inte legot” med mera.

Men det går att ändra barnets beteende utan skäll och med positiv förstärkning, enligt barnpsykologerna på Yale Parenting Center, skriver The Atlantic. Centret som funnits i 30 år, tar emot alla sorters familjer med olika problematik. Just med aggressiva barn arbetar de med en metod där de ”leker utbrott”, som på sikt kan mildra intensiteten i barnets utspel.

Leken går ut på att föräldern berättar för barnet att de ska leka en lek, och instruerar barnet sedan i att föräldern ska säga att barnet inte får titta på tv, fastän barnet vill det. Barnet uppmuntras i instruktionerna att låtsas bli arg och få ett utbrott. Men barnet får bara bli arg på ett villkor, att det får inte slå någon, om det gör det ska det få ett poäng.

När utbrottet är över (och barnet gjorde som det var tillsagt) är det upp till föräldrarna att berömma barnet rejält: ”Åh, wow, jag kan knappt tro att du gjorde det där!” samt skriva poängen på ett papper.

För att beteendet ska sätta sig krävs det upprepningar. Så när det första fejkade utbrottet är över, utmana barnet: ”Jag slår vad om att du inte kan göra om det där, jag tror inte att det finns ett endaste barn i världen som kan göra så där två gånger på raken!”

Andra gången kan föräldern ändra villkoren,  till exempel att be det att inte kasta sig på golvet denna gång.

Efter varje fejkat utbrott ska barnen få mycket beröm samt poäng om det följt instruktionerna. Psykologernas råd är att ”leka utbrott” med sitt barn två gånger om dagen i ett par dagar för att barnet ska lära sig. När barnet väl sedan blir arg på riktig kommer det att vara lite eller mycket lättare att hantera.

Men det är viktigt att berömma barnet även för den minsta lilla förbättringen: ”Åh, vi lekte ju inte ens leken och märkte du vad du gjorde, du blev arg på din syster, men du drog henne inte i håret. Det var helt fantastiskt!”

Om föräldrarna fortsätter med leken och positiv förstärkning i flera veckor kommer intensiteten i barnets riktiga utbrott att minska, enligt psykologerna.

Källa: The Atlantic, Yale Parenting Center 

Bild från Shutterstock

Läs även

7 misstag alla gör med sina barn – och hur du rättar till dem

6 vanor föräldrar till framgångsrika barn har gemensamt

Mest läst