två kvinnor som pratar på ett cafe
två kvinnor som pratar på ett cafe

– En energitjuv vill innerst inne avreagera sig på andra för att bli kvitt sina egna olustkänslor, ofta med resultatet att det blir du som helt oförskyllt känner dåligt samvete eller skuld, säger samtalsterapeuten och författaren Ingalill Roos, som var den som myntade begreppet.

En del energitjuvar är öppet nedvärderande och nedlåtande, medan några tar din kraft enbart genom att ignorera dig och dina tankar. Men vi har bara en viss mängd energi inom oss, och därför är det viktigt att vi inte bränner ut den, utan fördelar den på rätt saker.

Här kommer några tips på hur du skyddar du dig mot energitjuvar:

• Låt inte energitjuven alltid få sista ordet eller bestämma allt. Stå upp för dina åsikter och tro på dig själv.

• Försök att bryta de långa, narcissistiska monologerna med att flika in saker om dig och ditt liv. Går det inte, så kanske du bör säga nej till att ses lika ofta.

• Om du får nedsättande kommentarer, bolla tillbaka dem. Säg till exempel: ”Så tycker inte jag, det får stå för dig.” Hur menar du när du säger så?” Blir du mer besvärlig att hämta kraft från så tröttnar energitjuven till slut.

• Det är lätt att känna sig elak om man börjar bete sig mot en person på ett sätt som inte faller sig naturligt, men glöm inte att din glädje, din energi, är just din och ingen annans. Hur ska du annars orka?

INSPIRERAD? LÄS MER:
Så gör du för att bryta en dålig vana
Allra bästa vänner
10 sätt att bli lyckligare
10 sätt att bota dåligt samvete

Av Katarina Danielsson

Foto Colourbox

Mest läst