Solbränd? Lindra besvären med dessa tips!

Att bränna sig i solen är varken bra eller speciellt kul men alla kan vi göra misstag i bland. Glömde du bort solskyddet eller somnade du i solen för länge så vet du exakt vad som väntar nu – en röd hud som gör ont och svider. Att bränna sig i solen är dock inget man ska skämta bort, det är inte bara ett elände för stunden utan kan även medföra besvär i framtiden. Tänk därför på att alltid vara noga med att inte vara i solen för länge och att alltid använda solskydd. Om du mot förmodan ändå har bränt dig så finns det några knep du kan ta hjälp av för att lindra besvären.

Vad ska man göra om man har bränt sig i solen?

1. Kyl ned det brända området

Om du har bränt dig är det bäst att omedelbart försöka lindra smärtan med kyla. Ta en kall dusch eller blöt en handduk med iskallt vatten för att bedöva det onda som den brända huden medför. Du kan även införskaffa ett ispaket som finns till för att lindra sportskador, de håller kylan längre än en handduk och kan kännas väldigt skönt mot det solbrända området.

2. Skippa alkoholen

När du har bränt dig är det viktigt att du dricker mycket vatten för att få upp vätskebalansen i kroppen igen. En bränd kropp kan nämligen medföra en uttorkad kropp. Även fast det kan vara lockande att dricka något glas vin i ren misströstan över din brända stomme är det bäst att avstå. Alkoholen kan nämligen vara en bidragande faktor till att du blir ännu mer uttorkad.

3. Välj ”rätt” kläder

Tvinga inte på dig tajta jeans eller ömmande toppar som kan kännas som om de skär in i huden. Har du dessutom bränt axlarna? Skippa behån eller ta åtminstone en som inte har några axelband, du kommer förstå varför. Se till att ta på dig dina skönaste och luftigaste kläder för att inte riskera mer smärta än nödvändigt helt enkelt. Syntettyger så som polyester och nylon rekommenderas även då de kan kännas sköna mot huden eftersom de kan hålla huden sval under en längre tid.

4. Plåstra på dagen och andas på natten

Om du bränner dig så illa att du har fått blåsor på kroppen är det viktigt att du inte rör dem för mycket. Om du börja peta eller riva sönder blåsorna är det stor risk att du får någon slags infektion. Se i stället till att täcka såren väl under dagen med något slags sårförband, dessa låter huden andas medan de även skyddar mot smuts. Lufta sedan blåsorna eller såren under natten och gör om samma procedur tills huden har läkt igen.

5. På med fukt!

Sist men inte minst. Smörj in kroppen med aloe vera, aftersun eller annan lotion som finns till för solbränd hud. Det finns många olika märken och produkter på marknaden som både kyler och återfuktar en solskadad hud och de kan verkligen göra underverk. Aloe vera är även anti-inflammatorisk vilket kan hjälpa mot oönskade inflammationer och irritationer i huden.

Bildkälla: TT/IBL

Artikelinspiration: Cosmopolitan

Läs mer:

8 fantastiska frågor om huden – kroppens största organ

5 fördelar med dåligt sommarväder

8 frågor du inte vågar ställa om solskydd

Mest läst