Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Sov gott med rätt kudde

26 mar, 2014 
AvAnna Bachmann
Dekorativa band på LINBLOMMA örngott. ALINA överkast och kuddfodral, vit, 100 % bomull, 449 kr, AINA metervara grå, 100 % linne, 69 kr/m.
Annons
Dekorativa band på LINBLOMMA örngott. ALINA överkast och kuddfodral, vit, 100 % bomull, 449 kr, AINA metervara grå, 100 % linne, 69 kr/m.
Bild kommer från Livet Hemma IKEA. Stylist: Camilla Krishnaswamy Fotograf: Idha Lindhag

OM DU SOVER PÅ SIDAN

Ligger man gärna på sidan så behöver nacken stöd. Välj en högre kudde som har mer stoppning (runt 700 g), men tänk på att huvudet ska vila skönt och nacken vara rak i förhållande till ryggraden.

OM DU SOVER PÅ RYGG

Ligger du på rygg eller om du rör dig mycket i sömnen så är det bäst att satsa på en mellanhög kudde som innehåller lite mer stoppning (runt 500 g). Är du inte så förtjust i syntetkuddar, välj då en kudde med lite större andel fjädrar än dun.

OM DU SOVER PÅ MAGE

Att sova på mage är ingen optimal ställning. Men vanor är svåra att bryta och då är valet av kudde desto viktigare. Det bästa är om kudden är platt och innehåller mindre stoppning (runt 300 g) som gör att huvudet kan sjunka ner nära madrassen och gör att nacken ligger så rak som möjligt.

Annons

OM DU HAR ONT I RYGGEN

Besväras du av ryggont så kan det hjälpa med en standardkudde som man lägger mellan benen (om du sover på sidan) eller under knäna (om du sover på rygg). På så sätt avlastas ryggen något.

OM DU HAR ONT I NACKEN

Det finns särskilda nackkuddar som ger extra stöd för nacke och axlar. Tänk på att stoppningen och materialet spelar roll. Många upplever att Tempur-kuddar eller sådana som är gjorda av så kallad Memory foam avlastar och gör att man sover bättre trots att man har ont.

Annons