Regeringen och Vänsterpartiet har kommit överens om att lägga 500 miljoner kronor extra på förlossningsvården i vårbudgeten.

– Jag tycker att det är väldigt goda nyheter. Den som ska föda barn måste ju kunna lita på att man kommer att få den vård och det omhändertagande som man behöver, säger Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt till Sveriges Radio.

Och utöver det här beskedet ska sjukvårdsminister Gabriel Wikström i dag har möte med representanter från sju landsting för att höra vad de gör för att stilla oro hos blivande föräldrar.

Pengarna ska framför allt gå till personal – att ha bra arbetsvillkor så att bra personal jobbar kvar samt se till att det kan finnas tillräcklig bemanning under sommarmånaderna, samt i vissa landsting undvika dåliga nedskärningar.

Läs även 16 förlossningsbilder som visar hur fantastisk kvinnokroppen är

Förlossningsvården är i vanliga fall landstingens ansvar, men nu går alltså staten in med extra pengar.

– Det är så uppenbart att man har problem i förlossningsvården. I storstäderna handlar det om kapacitetsbrist, många har svårt att rekrytera och behålla personal och i andra delar av Sverige lägger man ned fungerande förlossningsvård, säger Jonas Sjöstedt.

Vänsterpartiet skulle helst se att det här tillskottet blev permanent, men några sådana planer finns ännu inte.

Svensk förlossningsvård har fått kritik från flera håll på senare tid. Ett exempel är nedläggningen av BB i Sollefteå i januari i år, där demonstranter fortfarande står inne på stadens sjukhus för att visa sitt missnöje.

Läs även BB stängdes ner – då tvingades hon föda i bilen

Källa: Sveriges Radio

Foto: Thinkstock

Den här artikeln publicerades ursprungligen på Måbra Mamma. 

Läs även Hanna Hedlund berättar om förlossningsskadorna: ”Man kan återställas”