Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Studie: Därför är det bra att retas med sin partner

11 okt, 2019 
AvIda Gustafsson
Roliga personer har per definition inte mer lyckade relationer än andra. Men par som skapar interna skämt och kärleksfullt driver om varandras små misstag och brister stärker sitt förhållande varje dag.
Annons

När vi söker kärlek så står ”humor” eller ”hen ska vara rolig” ofta med på mångas kravlistor. Och det är kanske att man rent av ser framför sig att den önskade partnern ska ha lätt för att locka fram skratt hos andra och att förhållandet tack vare denna egenskap kommer att vara kul och härligt. Men enligt forskning som genomförts vid University of Kansas så har ”roliga personer” inte ett mer lyckat kärleksliv än andra.

– Folk säger gärna att de vill att ens partner ska ha bra humor, men det är ett brett koncept. Vad som däremot kan kopplas till tillfredställande i förhållandet är den humor som paret skapar tillsammans, säger professor Jeffrey Hall, studiens författare till Daily Mail.

Studien visar alltså att par som skrattar åt samma saker, som har interna skämt och som retas med varandra på ett kärleksfullt sätt stärker sina förhållanden.

— Lekfullhet mellan ett par i ett förhållande är avgörande för att kunna knyta an till varandra och etablera en säkerhet i förhållandet, säger Jeffrey Hall.

Annons

Att man delar samma sorts humor och kan skratta åt samma saker är en viktig nyckel till förhållandets framtid.

— Låt säga att du och din partner har en knasig humor, men romantiska komedier eller sit-coms är ingenting som ni roas av. Det är inte så att det är en typ av humor som är bättre än den andra. Det som är viktigt är att ni båda tycker att den här knasiga humorn är hysteriskt rolig. Om ni delar samma känsla av vad som är roligt, så stärker ni varandra och ert förhållande genom skrattet, säger Jeffrey Hall.

Men när det kommer till det kärleksfulla gnabbandet är det viktigt att inte gå för långt, det vill säga när skämten tippar över till rena elakheter och personliga påhopp.

— När man har en mer aggressiv humor, så är det ofta ett dåligt tecken för förhållandet i stort, men det är riktigt dåligt när den typen av humor används i relationen. Om du tycker att din partner drar elaka skämt, då är det sannolikt att du i första hand har bevittnat det i er relation, säger han.

Annons