Det finns många saker som påverkar kroppen under menstruationscykeln. Humörsvängningar och kramper tillhör de som oftast kommer på tal, men det finns en annan sak som många associerar menstruationen, eller tiden precis före, med: det ofta mycket starka begäret efter choklad och andra kolhydratsladdade sötsaker.

Men varför blir kvinnor sugna på choklad före sin menstruation? Forskare har naturligtvis svaret.

I en undersökning utförd av forskare vid National Institute of Nutrition and Food Technology i Tunisien har, enligt The Telegraph,  kommit fram till att cravings före menstruationen helt enkelt beror på ojämna hormonnivåer i kroppen. Man påstår till och med att dessa skiftande hormonnivåer kan göra att man äter upp till 500 (!) extra kalorier per dag.

Studien bör däremot tas med en nypa salt. Undersökningen översåg enbart 30 kvinnor under några dagar innan de skulle inleda sin menstruationscykel; under dessa dagar gick de upp i snitt 0,3 kilo i vikt. Det är således inte överdrivet representativa resultat. Men man kunde också fastställa att begäret var fokuserat på kolhydrater överlag, så det fanns förutom choklad och kakor även ett begär efter pasta.

”Fluktuationer i aptit, cravings och energiintag under menstruationscykeln kan förekomma parallellt med cykliska rytmer hos serotonin (signalsubstans i kroppen som reglerar humörbalansen, reds anm), vilket kan förekomma samtidigt som emotionella symptom som depression,” skrev forskarna i sin rapport.

Slutsats: att vara extremt sugen på choklad precis innan sin menstruationscykel handlar helt enkelt om att kroppen behöver lite lycka. Och vi alla vet ju att choklad kan göra vem som helst glad.

Läs även:
Unna dig choklad – PMS ökar din förbränning!

Forskare varnar för att chokladen kan ta slut – inom 30 år

Studie: Därför bör kvinnan få hela chokladkakan för sig själv

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: