Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Studie: Därför blir vi lyckligare av att ha sex

15 jan, 2017 
AvNanna von Knorring
Enligt en studie av forskare vid Harvard University är det närvaro i stunden som gör oss lyckliga – snarare än att sexet med vår partner är bra och njutbart.
Annons

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Enligt en studie, som gjordes av två forskare vid Harvard University, behöver sex inte vara bra eller njutbart för att vi ska känna oss lyckliga. Forskarna menar att vi känner oss lyckligare när vi är helt engagerade i något, oavsett om aktiviteten i sig är njutbar.

När vi är distraherade av våra egna tankar, dagdrömmar eller grubblar över någonting är vi mindre nöjda med en aktivitet. Enligt studien är det nämligen närvaro i stunden, snarare än behag, som gör oss lyckliga.

Studien gjordes av Matthew Killingsworth och Daniel Gilbert vid Harvard University. De följde 2250 personer mellan 18 och 88 år genom en Iphone-app som forskarna själva utvecklat. Forskarna kartlade vilka aktiviteter personerna engagerade sig i, hur bra aktiviteten kändes, hur distraherade de var av annat vid tillfället samt vad de i så fall var distraherade av.

De som hade sex var mest sannolikt lyckliga. Andra aktiviteter som gav lycka till personerna, om än i något mindre mån, var träning, diskussioner, promenader, shopping, att lyssna på musik, äta och läsa. Personerna de följde var minst lyckliga när de jobbade och pendlade. Forskarna menar dock att det inte är avgörande huruvida aktiviteten i sig är trevlig, utan att det är viktigare för lyckan hur engagerade vi är i aktiviteten.

Nyckeln till ett lyckligare liv, åtminstone enligt studien, kan alltså vara att fokusera mer på nuet i stället för att låta tankarna vandra iväg.

Nu kan du köpa spännande och härliga intimleksaker direkt från Femina! Produkten levereras i ett diskret paket och har ett års garanti.

Läs även

Annons