Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Studie: Därför stannar vi i dåliga relationer

24 okt, 2018 
AvEmma Castman
Olycklig i din kärleksrelation? Det finns en förklaring till varför du inte lämnar
Känner du att din partner inte är rätt för dig, samtidigt som du inte förmår dig själv att avsluta er relation? Det finns en förklaring till varför vi ofta håller oss kvar i förhållanden som gör oss olyckliga.
Annons

Förhållanden är aldrig enkla, och det är i princip omöjligt att gå genom kärlekslivet utan konflikter och tvivel. Alla är inte alltid menade för varandra, värderingar förändras, människor växer isär och oförutsedda saker inträffar. Den du trodde var den rätta kanske inte är det längre, men ändå stannar du kvar. Varför? Beror det på pengar, familjesituation eller en rädsla över att tvingas leva ensam?

Förklaringarna är många, och skiljer sig så klart från fall till fall. Men en ny studie, publicerad i Journal of Personality and Social Psychology, tar upp en aspekt som man kanske inte tror ska påverka en så pass mycket som den verkar göra.

Partnerns känslor spelar stor roll

Forskarna bakom studien har undersökt vilka tankar som de som funderar på att lämna sina relationer oftast brottas med.

Och det som styrde tankarna på att lämna ett förhållande var inte helt överraskande den egna viljan och intressen. Men det var också en övervägande andel som funderade på hur ens partner skulle hantera ett eventuellt uppbrott.

Annons

Ju mer beroende ens partner verkade vara av relationen, desto svårare var det att ta initiativ till att gå skilda vägar – detta även om man kände sig missnöjd med förhållandet och inte hade några starkare kärleksband till sin partner. Det här betyder att vi ofta bryr oss mer om vår partners känslor än våra egna, även om det påverkar vårt personliga mående negativt.

Författarna bakom studien kunde även se att de som väljer att leva kvar i en mindre bra relation gör det med förhoppningen om att det ska bli bättre med tiden.

Men hur bra är det egentligen att trycka bort sina egna känslor och hoppas att saker och ting ska bli bättre med tiden?

– En sak som vi inte vet är hur korrekta folks uppfattningar är. Det kan vara så att personen har överskattat hur engagerad den andra partnern är i förhållandet och hur smärtsamt ett uppbrott skulle kunna bli, säger Samantha Joel, assisterande professor vid Psykologiska institutionen vid Utah University.

Det finns få smärtfria uppbrott, men oavsett om man väljer att fortsätta kämpa eller bryta är kommunikation en förutsättning för att få saker och ting att fungera på sikt.

Källa: The University of Utah   Foto: IBL

Läs också:

Annons