Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Studie: Därför tar tjejer mer skada av sociala medier – än killar

23 mar, 2018 
AvMina Gilbertsson
Barn påverkas mer av sociala medier än vi tror. En studie visar att barn, framförallt tjejer, som tillbringar mer än en timme på sociala medier löper större risk att drabbas av depression.
Annons

Det är ingen nyhet att sociala medier kan påverkar barn negativt – särskilt tjejer. Tjejer mellan 10 och 15 år tillbringar mer tid på sociala medier än killar, vilket kan vara en bidragande faktor till psykisk ohälsa, visar en studie vid University of Essex. Redan i 10-årsåldern förekom tecken på att tjejerna inte var lika glada som killarna, samt att de hade mer sociala och känslomässiga svårigheter.

En annan tidigare studie utförd av Jean Twenge visar att ungdomar som tillbringar mer än en timme på sociala medier varje dag löper större risk att drabbas av depression. Även där drabbas tjejer i större utsträckning.

Det kan bero på hur tjejer använder sociala medier, menar forskarna från University of Essex. De tenderar nämligen att jämföra sig mer med andra än vad killar gör. Den psykiska ohälsan bland killar har även den ökat med åren, men inte lika mycket som tjejernas. Forskarna tror att det kan bero på att killarna spelar – istället för att skrolla runt i sitt flöde.

Däremot är det är inte skadligt för ungdomar att vara inne på sociala medier så länge det hålls på en rimlig nivå.

– Självklart måste de få vara uppkopplade för att göra läxor, titta på TV och chatta med sina vänner. Bara de inte tillbringar två, tre, eller fyra timmar varje dag på sociala medier, skriver forskaren Cara Booker i The Conversation.

Källa: Forbes
Foto: IBL

Annons