Bra vänner gör det mesta i livet bättre, det kan nog de flesta skriva under på. Men visste du att dina kompisar också bidrar till att förbättra din hälsa och göra dig friskare? En ny studie visar nämligen att riktigt goda vänner påverkar måendet – när vi åldras.

Forskare vid Northwestern University har funnit att vissa äldre människor påpekar att anledningen till deras goda hälsa är att de har riktigt bra liv – socialt. En liten studie har genomförts där 50 deltagare blivit ombedda att fylla i ett frågeformulär om sitt psykologiska välbefinnande. Den största skillnaden mellan de människor som åldrats med en riktigt bra hälsa i behåll och andra var att de mer hälsosamma hela tiden tryckte på vikten av att ha tillfredsställande, varma och tillförlitliga relationer.

Denna forskning ligger i linje med tidigare studier om fördelarna med att ha djupa och meningsfulla vänskaper. En studie från William J. Chopik fann att vänskap – snarare än familjeförhållanden – har en enorm inverkan på din långsiktiga hälsa.

– Det finns nu en stor del av forskningen som stöder tanken att nära relationer förbättrar hälsa och välbefinnande under hela våra liv, skrev han i studien.

Foto IBL

Artikeln publicerades först på ELLE.

Läs även:
Därför är dina kollegor bättre än dina andra vänner

Därför är introverta personer så bra vänner – 5 anledningar

Så ofta ska du umgås med vänner för att må bra