pojkar-kansliga

Vi är vana att se unga pojkar som tuffa grabbar i superhjältedräkter – men ny forskning visar att de är känsligare än vad man kan tro. Eftersom pojkar tenderar att utvecklas långsammare än flickor både språkmässigt, fysiskt och socialt – och eftersom de har svårare att hantera negativa upplevelser – behöver de extra noggrann omsorg.

Inställningen att små pojkar behöver ”tuffa till sig” är helt fel, menar den amerikanske psykiatrikern Allan Schore, som forskat kring pojkars utveckling från spädbarnsåldern och framåt.

Läs mer: Därför ska du inte skälla på bråkiga barn

Hans forskningsrapport visar att unga pojkar är känsligare för stress, blir lättare frustrerade och har svårare att reglera sina känslor. De lider mer än flickor vid separationer och drabbas värre vid en otrygg anknytning till föräldrarna.

Med andra ord: pojkar har ett ännu större behov av omvårdnad, trygghet, tröst och närhet som flickor.

Läs även: 5 saker du aldrig ska säga till ett barn

Psykologiprofessorn och författaren Darcia Navaez skriver i Psychology Today om vikten av att värna om utvecklingen av små pojkars känsliga hjärnor.

– Istället för att vara hård mot pojkar för att ”göra dem till män” – genom att låta dem skrika som bebisar och säga åt dem att inte gråta som barn och genom att inte agera kärleksfullt gentemot dem i ett försök att ”göra dem tuffare” – borde unga pojkar behandlas på motsatt vis: med ömhet och respekt för deras behov av närhet och vänlighet.

Läs även: Därför ska du alltid lyfta upp en skrikande bebis
Källa: Psychology Today
Foto: Shutterstock

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: