För många kan det vara svårt att få tiden att räcka till både långa arbetsdagar, hushållssysslor, träning, vänner och familj. Men nu behöver du inte längre ha skuldkänslor över att du missade ett pass på gymmet. En ny studie har kommit fram till att hushållssysslor, som att dammsuga, skura golvet, pyssla i trädgården eller plocka upp i hemmet, kan ge dig samma hälsofördelar som träning på gymmet.

Studien från McMaster University i Kanada följde 130 000 personer under en sjuårsperiod. Deltagarna var i åldrarna 35 till 70 och kom från 17 olika länder, bland andra Sverige. Forskningsresultatet bekräftade att motion är kopplat till minskad dödlighet och att ju mer en person rör på sig, desto mindre är risken att dö i förtid.

Enligt forskarnas beräkningar räcker så lite som en halvtimmes fysisk aktivitet fem dagar i veckan, oavsett om du promenerar eller dammsuger, för att minska risken att dö i förtid med 28 procent. Risken att dö i hjärtsjukdom minskar även med 20 procent. 150 minuters motion per vecka skulle dessutom räcka för att sänka antalet fall av hjärtsjukdom med nästan fem procent, enligt forskarna.

Världshälsoorganisationen WHO rekommenderar vuxna mellan 18 och 64 år att konditionsträna 150 minuter i veckan samt att dessutom styrketräna två gånger i veckan. Dock uppskattas endast cirka 25 procent av världens befolkning nå upp till riktlinjerna, skriver Daily Mail.

Forskarna bakom studien uppger för Daily Mail att de hoppas deras forskningsresultat ska inspirera fler att röra på sig även om de inte har tillgång till ett gym. Så nästa gång du tvingas stå över ett pass på gymmet – plocka fram golvmoppen och dammsugaren istället!

Läs även:

Så ofta ska du städa – se hela listan!

8 saker vi borde städa – men lätt glömmer bort

11 städtips för dig som är lat

Mest läst