Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Studie: Våtservetter ökar risken för allergier hos barn

11 apr, 2018 
AvRebecca Wictor
Du hittar dem i varje småbarnsförälders väska. Våtservetterna. Men nu varnar forskare att användandet av just dessa kan öka risken för att ditt barn utvecklar allvarliga allergier.
Annons

Det är väldigt smidigt. Var du än befinner dig med din bebis är det bara att plocka upp en våtservett och torka, så är barnet rent igen. Men en ny studie visar att just användningen av våtservetter kan ge ditt barn allvarliga allergier.

Ämnet ligger kvar på barnets hud

Ämnet som anses trigga allergin heter sodium lauryl sulfate (SLS) och det används ofta i tvål eller schampo för att ge skummande effekt. Skillnaden på dessa produkter och våtservetter är dock att schampo sköljer du av. Fukten från våtservetterna blir kvar mot ditt barns rumpa eller kind och det är då ämnet blir skadligt. Det har nämligen visat sig bryta ner det skyddande fettlagret i huden, som då lämnas öppet för exponering av ämnen som kan trigga en allergi.

Låt säga att du torkar ditt barns kind med en våtservett, sen får barnet en klapp eller puss av ett syskon som just ätit ägg eller nötter. Den lilla exponeringen kan då leda till en allergisk reaktion, skriver Daily Mail.

Annons

Matallergi triggas genom hudkontakt

Det är professor Joan Cook-Mills som ligger bakom studien. Möss exponerades för olika ämnen på huden tre till fyra gånger i 40 minuter under två veckor. De fick även äta små bitar av jordnötter och ägg. Resultatet? Mössen drabbades av svåra allergiska reaktioner på både huden och i tarmarna. Även deras kroppstemperatur sjönk vilket indikerar en anafylaktisk chock.

– Det är ett stort genombrott i vår förståelse av hur matallergier kan starta tidigt i livet. Barnet får inte sig födoämnen via munnen, utan genom huden, säger Joan Cook-Mills till Daily Mail.

Använd tvättlappar istället

Genom att alltid tvätta händerna efter du hanterat mat (eller städat bort damm) innan du rör vid ditt barn så minskar risken för en allergisk reaktion. Men framför allt bör föräldrar sluta använda våtservetter som lämnar tvål kvar på huden. Skölj barnet med vatten eller använd torra tvättlappar istället.

Källa: Daily Mail

Artikeln publicerades först på MåBra.

Michael Bindefeld om surrogatprocessen: ”Vi hade en enorm barnlängtan”

Annons