Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Superdrycken nummer ett

13 jul, 2015 
AvAnna Bachmann
Annons
Foto från Panatea matcha
Foto från Panatea matcha

Matcha är ett fint pulveriserat grönt te från Japan. Det odlas i skuggan i skydd av solljuset, vilket gör att bladen innehåller otroligt mycket klorofyll. När teet skördas så ångar man bladen, torkar och maler. Det dricks uppblandat i varmt vatten och smaken är en aning jordig, men mjukare och lite sötare än vanligt grönt te som kan upplevas som lite höaktigt.

Matcha beskrivs ofta som ett mirakelpulver som är fullt av klorofyll, fiber och antioxidanter (mer än i till exempel gojibär, mörk choklad och valnötter). Det gröna matcha-teet innehåller även koffein, inte lika mycket som i en kaffekopp, men däremot så håller den uppiggande effekten i sig längre, förmodligen för att det balanseras av den stressdämpande och rogivande aminosyran L-theanin.

I Japan är teceremonierna viktiga och självklart finns det traditioner kring hur matcha ska förberedas och drickas. I västvärlden har matcha framförallt blivit en populär hälsodryck som dricks som te eller blandas i mer mättande smoothies. Det går även utmärkt att baka och göra desserter med matcha eller att använda i det gröna pulvret i en soppa.

Annons