Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Svenskarnas bekännelser – därför blir träningen inte av

11 sep, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Ica och Friskis och Svettis har tagit pulsen på Träningssverige och tagit reda på varför vi tränar, och varför vi inte tränar. Det visar sig att träningskompisar är väldigt viktiga och att några av oss helt enkelt bara är lata.
Annons

Skarvar du sanningen lite när du får frågan om hur mycket du tränar? I så fall är du långt ifrån ensam.

Ica och Friskis och Svettis har bestämt sig för att göra en gemensam sak för folkhälsan och har tillsammans gjort en undersökning som avslöjar svenskarnas träningsbekännelser.

Till exempel visar resultaten, som baseras på svaren från 2 100 svenskar, att de flesta brukar hoppa över träningen någon gång i månaden eller mer sällan. Men på frågan när man senast bokade av ett pass svarar en stor majoritet att det vara idag, den här veckan eller förra veckan. Det verkar alltså som att det finns ett litet glapp här. Vi verkar gärna vilja säga att vi tränar oftare än vi faktiskt gör.

Behåll din träningsrutin

Undersökningen visar också att det är lättare att bibehålla en bra träningsrutin om man tränar ofta än om man tränar sällan. Det är också lättare för de som tränar ofta att hitta tillbaka till sina rutiner om man har halkat bort från träningen under en period.

Annons

Nu vet vi ju att många aldrig tränar, eller åtminstone tränar för lite. I den här undersökningen har man försökt att hitta ett svar på varför – och det visar sig att inte mindre än var tredje person hade kommit iväg till träningen om de bara hade bokat passet med en kompis.

Stress gör att vi inte tränar

Men inte bara avsaknaden av träningskompisar gör att vi skippar träningen. Var tredje hoppar också över träningen för att de är för stressade. Och mycket av stressen kommer från hushållssysslor. Det visar sig genom att lika många säger att de skulle komma iväg till träningen om de fick hjälp med hushållet som om de skulle ha bokat ett pass med en personlig tränare.

I de fria kommentarerna har man också fått ange varför man inte kommer iväg till gymmet och där finns ytterligare svar:

”Jag håller ändå inte på med träningen tillräckligt länge för att bli vältränad, så det är ingen idé”, säger en. En annan anger en ursäkt som istället har en doft av lättja: ”Dåligt väder, jag orkar inte gå till bilen för att köra till gymmet”.

Annons

Träning ökar intresset för bra mat

En fungerande träningsrutin ger också en bra skjuts till bättre hälsa i stort. Om du tränar frekvent blir du nämligen också mer intresserad av att äta nyttigt. De som tränar mest är mest intresserade av att få tips om hälsosam mat och en hälsosam livsstil. Intresset för hälsosam mat är större än intresset för träningstips bland de som tränar mycket, vilket kan ha att göra med att de som tränar mycket har koll på sin träning och redan är kunniga.

”Jag har redan ätit onyttigt idag. Så jag kan lika gärna skita i träningen och köpa glass istället. Nya tag nästa vecka!”

Den person som skrev det här i sitt undersökningssvar är inte heller ensam. Många tror att det blir lättare att starta på nytt när en ny vecka börjar och tänker att träningen ändå är bortkastad om man har ätit onyttigt. Var femte drar sig också för att träna om de har ätit dåligt under dagen och en tredjedel av oss har belönat sig med något onyttigt när de har tränat.

Annons

Man har också tittat på det sociala som rör träningen och en intressant siffra är att nästan hälften av de som delar träningsbilder på sociala medier stör sig på när andra gör det.

Undersökningen Svenska folkets träningsbekännelser är en del av ett större samarbete mellan Ica och Friskis och Svettis. En annan del av samarbetet innebär att Ica delar med sig av hälsosamma mattips på Friskis och Svettis sajt.

Källa: Svenska folkets träningsbekännelser (undersökning från Ica och Friskis och Svettis)

Foto: TT

Läs mer:

Annons