Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Sverige sörjer Sara Danius – reaktionerna efter dödsbeskedet

12 okt, 2019 
AvFemina
Sverige sörjer Sara Danius bortgång i sociala medier
Sara Danius, författare och tidigare ständiga sekreteraren vid Svenska Akademien, har avlidit – bara 57 år gammal. Så sörjer Sverige förlusten av en av vår tids viktigaste feministiska röster. ”I dag blev världen en fattigare plats. Vila i frid, älskade, storslagna Sara.” skriver systern Aurora Stark på sin Instagram.
Annons

Familjen lämnade det tragiska beskedet under lördagen och nu sörjer vänner och kollegor Sara Danius bortgång. På sociala medier delas bilder och texter om vilken förebild hon är – och alltid kommer vara.

Sara Danius systrar uttrycker sin sorg på Instagram. Aurora Stark har lagt upp en bild på systerskaran med kommentaren.

”Idag blev världen en fattigare plats. Vila i frid, älskade, storslagna Sara”.

Vännernas egna ord om Sara Danius död

Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet, skriver om sorgen och att hon har svårt att hitta ord – samtidigt som hon lyfter det starka avtryck Sara gjort för feminismen.

”Sara Danius betydelse för att lyfta jämställdhet och feminism – med eller utan knytblus – och hennes mod att stå upp och stå pall skriver in henne i historieböckerna. Mina tankar går till Saras familj och närmaste vänner. Vila i frid, Sara”, skriver hon.

Annons

Alexandra Pascalidou, journalist och tv-profil, skriver att hon kommer minnas Sara Danius integritet, värdighet och mod.

”Vi kommer minnas dig. Din integritet. Din värdighet. Ditt mod. Din kärlek till orden och litteraturen. Din knytblus som blev en kampsymbol. En sofistikerad knuten näve mot patriarkatet. Tack för allt. För att du lyssnade när de andra slog dövörat till. För att du agerade när de andra avstod. Du har skrivit in dig i historien och jag är stolt över att våra vägar korsats. Vila i frid”, skriver Alexandra Pascalidou.

Annons

Cia Jansson, chefredaktör på ELLE, skriver även hon om Saras mod.

”Kära Sara, Ditt mod, din klokskap och din färgstarka person kommer att fattas oss”, skriver hon.

 

Vännen, journalisten och författaren Katarina Wennstam berättar om sorgen efter Sara Danius, som hon kom väldigt nära de sista åren.

”Älskade Sara. Tack för allt. Jag har inga ord just nu, men mina tankar går till din familj. För mig är och förblir du inte bara en kär vän, utan också den anständiga sekreteraren. Som vi behövde dig. Tack för allt”, skriver hon.

Annons

Evenemangsorganisatören Micael Bindefeldt har också delat med sig av ett inlägg om sina känslor inför Sara Danius tragiska bortgång.

”Hennes glans, humor, vänskap och feminism och sätter hon använde mode för att kommunicera kommer för alltid att saknas”, skriver han.

Annons

Alice Bah Kuhnke, idag EU-parlamentariker för Miljöpartiet och tidigare kulturminister, skriver om sitt sista möte med Sara.

”Sara, sista gången vi sprang in i varandra sa jag det som jag sagt flera gånger tidigare. Tack. Tack för allt”, skriver hon.

 

Kungens uttalande efter Sara Danius bortgång

Kung Carl XVI Gustaf är Svenska Akademiens beskyddare och träffade Sara Danius vid flera tillfällen. I ett uttalande på hovets hemsida skriver kungen om den tidigare ständige sekreterarens död.

”Jag har tagit emot det sorgliga beskedet om professor Sara Danius bortgång. I hennes roll som Akademiens ständiga sekreterare hade jag förmånen att regelbundet ha möten och intressanta samtal med Sara Danius. En stark kulturpersonlighet har lämnat oss alldeles för tidigt. Mina tankar går till hennes familj och närstående”.

Läs mer:

Annons