Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Täta bröst ger ökad risk för cancer – här är allt du behöver veta

02 okt, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Att ha täta bröst innebär en betydande ökad risk för att drabbas av bröstcancer. Trots det är det många kvinnor som inte har en aning om ifall de har täta bröst eller inte och vad det i så fall betyder. Här är allt du behöver veta.
Annons

Du har kanske hört att de kvinnor som har täta bröst löper en högre risk för att drabbas av bröstcancer. Men vet du vad täta bröst är? Eller om just dina bröst är extra täta?

Antagligen inte. I dag är det många kvinnor som inte har en aning om ifall de har täta bröst eller inte, och en viktig anledning till det är att du inte kan känna det själv.

Det här är täta bröst

Täta bröst innebär att du har fler mjölkkörtlar i brösten än andra, det har alltså inget med bröstens hårdhet eller fasthet att göra och det går inte att själv klämma på brösten och avgöra om de är täta eller inte. Det är bara på en mammografi man kan se om brösten är täta eller inte.

Alla bröst har fler mjölkkörtlar när man är yngre, men då innebär inte de tätare brösten någon ökad risk. När man blir äldre omvandlas mjölkkörtlarna till fett och det sker extra snabbt i klimakteriet. Hos vissa kvinnor sker inte den här omvandlingen, utan brösten fortsätter att vara täta livet ut. Det är just de kvinnorna som har en ökad risk för bröstcancer.

Annons

Fyra till sex gånger högre risk för bröstcancer

Kvinnor med täta bröst löper fyra till sex gånger högre risk att drabbas av bröstcancer. Det beror på att tumörer framför allt växer till sig i just mjölkkörtlarna och mjölkgångarna och eftersom kvinnor med täta bröst har fler ökar risken.

Dessutom är det svårare att upptäcka tumörer i täta bröst. Tumörerna kan liksom gömma sig och vara svåra att se. Både mjölkkörtlar och tumörer är vita på mammografibilderna, så de går in i varandra. Fett är svart på bilderna och det bildas inga tumörer i fettet.

Östrogen ökar risken för täta bröst

Om man får mens tidigt, föder sitt första barn sent, föder få barn och kommer i klimakteriet sent ökar risken för att ha täta bröst. Det verkar hänga ihop med hur länge brösten är exponerade för östrogen. Det gör att även övervikt efter klimakteriet kan påverka risken för bröstcancer eftersom östrogen bildas i underhudsfettet. Även alkohol kan öka tätheten i brösten, men det gäller endast för de kvinnor som redan har hög risk för bröstcancer.

Annons

En del saker, som när man får sin mens och när man kommer i klimakteriet, går ju inte att påverka själv, men att inte röka, röra på dig 30 minuter om dagen och hålla vikten är saker du faktiskt kan påverka själv.

Karmastudien undersöker brösttäthet

Hittills har kunskapen om kvinnor med täta bröst varit bristfällig, men det är något som den stora Karmastudien vill ändra på. Karmastudien är den största svenska studien om bröstcancer som har gjorts med sina 70 000 försökspersoner. Den har bland annat fokuserat på just brösttäthet. I studien tittar man bland annat på kompletterande och alternativa screeningmetoder, utöver mammografi, som ju fungerar sämre på täta bröst.

Man vill också kunna förändra mammografin i Sverige och fokusera extra på de kvinnor som har högre risk att drabbas av bröstcancer, både med mammografi och andra undersökningar samt få möjlighet att ge bättre information till kvinnor om deras risk att drabbas av cancer.

Foto: TT

 

Läs mer:

Annons