Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Teckning – bästa tricket för att minnas

15 jan, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Att minnas listor kan vara snudd på omöjligt ibland, även om man tar till sina bästa minnestrick. Nu visar forskning av det bästa sättet att minnas kan vara att plocka fram papper och penna – och börja rita.
Annons

”Får se nu… mjölk, kaffe, skinka och… det var något mer…”

Känner du igen dig? Du står i mataffären och du vet att det var fyra saker du skulle komma ihåg men tyckte inte att det var värt att skriva en lista. Fyra saker ska man väl kunna komma ihåg utan att behöva ha med sig en lapp! Och ja det kan du, åtminstone om du ritar grejerna först. Ja, det är faktiskt sant – att rita det du ska komma ihåg är mycket mer effektivt än att skriva ner det och repetera eller säga det högt, två andra beprövade minnestrick. Och du behöver inte vara Rembrandt, utan kan vara riktigt talanglös, det funkar ändå.

I en studie vid universitetet i Waterloo fick försökspersonerna testa att minnas ett antal ord genom att använda olika minnsestekniker, till exempel att skriva ner dem, lyssna på förklaringar av orden och att rita det de ska komma ihåg. Försöket gjordes på både äldre personer och på yngre och båda grupperna mindes mycket bättre när de fick rita.

Annons

Hela hjärnan används när du ritar

Forskarna bakom studien tror att teckning är så pass mycket bättre än andra minnestekniker för att den involverar flera sätt att lagra information i hjärnan, visuellt, spatialt, verbalt, semantiskt och motoriskt. Du ser vad du har ritat, uppfattar och minns formen, formulerar för dig själv hur du ska rita av det och använder kroppen för att rita. All denna information samlad etsar sig fast i hjärnan och gör att vi minns bättre än om vi involverar färre delar av hjärnan.

– Teckning förbättrar minnet när det gäller olika minnesuppgifter och funkar för alla åldrar. Enkelheten i tekniken gör att det kan användas på massor av olika sätt, säger Myra Fernandes, professor i psykologi och ansvarig forskare för studien.

Hon menar att det här kan göra stor skillnad för människor med olika grader av demens hos vilka just lagringen av ny information försämras. Eftersom man använder flera delar av hjärnan när man ritar kan även den som är dement och har tappat en del av minnesfunktionen ta hjälp av andra delar av hjärnan som inte är skadade och kunna minnas ändå.

Så nästa gång du ska till affären, gör ett test. Rita av det du ska köpa och lämna sedan lappen hemma. Om forskningen har rätt borde du kunna komma ihåg ändå.

Foto: TT

 

Läs mer:

Annons