Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Therese Alshammar: Så lär du ditt barn att bli tryggt i vatten

22 maj, 2018 
AvMalin Karlberg
Nya appen Babybojen ska lära svenska föräldrar hur de hjälper sina barn att tidigt få vattenvana. Femina.se har träffat programmets ambassadör Therese Alshammar – och hennes son Ted, 8 månader. Tillsammans visar de övningarna som gör ditt barn säkert i vattnet, redan från spädbarnsåldern.
Annons

Före detta elitsimmaren Therese Alshammar är ny ambassadör för Trygg-Hansas initiativ Babybojen, ett program som ska lära föräldrar och små barn hur man får en trygg relation till vatten. Drunkningsolyckor är i dag den vanligaste dödsolyckan för barn under 6 års ålder – men det är också en av de olyckor som är enklast att förebygga. Allt börjar med att skapa säkra rutiner kring bad och göra små barn vana vid vatten – oavsett om det är i hemma i badkaret, i poolen eller på stranden.

– Bästa sättet är att öva ofta, att bada tillsammans med barnen och göra det till en rolig aktivitet. För säkerhetens skull är det viktigt att man som förälder är helt närvarande – att man är där och då och tar sig tid att sitta med, säger Therese Alshammar till Femina.se.

Ett vanligt misstag är att föräldern visar sig orolig inför det badande barnet. Istället bör man förmedla att vatten är något roligt – till exempel genom att motstå impulsen att genast torka bort vatten från barnets ansikte och genom att trösta ett ledset barn i vattnet, istället för att direkt lyfta upp det.

Annons

Ett vanligt missförstånd är att vissa barn inte gillar att bada, menar Therese. Snarare brukar det handla om att barnen speglar föräldrarnas egen rädsla för vatten.

– Försök att vara glad oavsett vad som händer, inge trygghet och visa att det är okej att det känns annorlunda att vara i vattnet. Speglingen är jätteviktig – visar man att man själv är glad så blir också barnen trygga, tipsar hon.

Samtidigt är det livsviktigt att ha respekt för vatten – och aldrig lämna badande barn utan uppsikt.

– Bristande uppmärksamhet är den främsta anledningen till drunkningsolyckor. Man tror att det ska vara som film – att det plaskar och låter. Men tvärtom är det väldigt tyst och går fort när ett barn drunknar. Man kan inte lämna dem ens för en sekund, säger Therese.

Även föräldrar med äldre barn kan dra nytta av tydliga rutiner kring bad, menar hon.

– Man kan till exempel ha som rutin att barnen alltid måste be om lov innan de går ner i vattnet – att man meddelar mamma och pappa innan och håller ögonkontakt, istället för att det är fritt fram att hoppa i, säger hon.

Babybojen

Babybojen är ett program som som med hjälp av olika övningar hemma i badkaret eller i badbaljan lär föräldrar hur de kan öka vattenglädjen och vattentryggheten hos sina barn. Programmet finns i appen Babybojen, som kan laddas ner gratis i App Store och Google Play.

Therese Alshammar och hennes son Ted visar där instruktioner till övningar i de tre kategorierna ”Vattenglädje”, ”Vattenbalans” och ”Vattenkoll”. Övningarna är framtagna med hjälp av utbildade babysimlärare från Trampoolin, har olika svårighetsgrad och lämpar sig bäst för barn mellan 0 och 2 år.

Läs även:

 

Annons