Året var 1996. Efter en skolbal våldtogs Thordis Elva av sin dåvarande pojkvän, Tom Stranger. Hon bodde på Island, han var där som utbytesstudent från Australien. Thordis hade druckit rom för första gången och var berusad. Tom hjälpte henne hem. Hon såg på honom som en hjälte. Men snart kastades rollerna om. Istället för att bädda ner henne i sängen började han klä av henne. Sedan förgrep han sig på henne. I två timmar.

– Mitt huvud hade klarnat till. Men min kropp var fortfarande för svag för att kämpa emot, berättar Thordis om händelsen i ett TED Talk.

En kort tid därefter gick paret isär. Thordis Elva anmälde aldrig händelsen.

– Jag hade den felaktiga, klassiska bilden av våldtäkt, att det handlar om främmande galningar som gömmer sig i buskarna. Jag la all skuld på mig själv och berättade inte för någon, berättar Thordis i en intervju med Aftonbladet.

Läs även: Se videon där en rånad man får samma frågor som ett våldtäktsoffer

Istället började hon skada sig själv. Hon var destruktiv, hade problem med maten. Nio år passerade. Thordis kunde inte lita på någon. Till slut bestämde hon sig för att kontakta Tom igen. Hon ville kunna gå vidare. Hon ville förlåta.

– Oavsett om han förtjänade min förlåtelse eller inte, så förtjänade jag frid, slår Thordis fast.

I åtta år växlade de mejl med varandra. De försökte analysera vad som hänt. Till slut möttes de upp. I sex dagar träffades de för att prata om det som skett 1996.

Läs även: Kille skriker ”visa pattarna” åt Amy Schumer – hon ger världens bästa svar!

Thordis berättar för Aftonbladet att det var viktigt för henne att förflytta ansvaret dit det hörde hemma: hos honom. Tom. Förövaren.

– När vi tog upp just den kvällen, och Thordis berättade om sin upplevelse öga mot öga. Det var fruktansvärt att höra om min egen brutalitet, men också nödvändigt, slår Tom fast i intervjun med Aftonbladet.

Nu föreläser de tillsammans. Dessutom har Thordis och Tom skrivit en bok ihop, På andra sidan förlåtelsen.

– Jag hoppas att jag genom min historia kan göra att fler diskuterar sexuellt våld, även män. Majoriteten av alla som begår våldtäkter är ju män. Jag förstår om en del kan ta illa upp för att jag framträder öppet, men det är inte min mening. Inte heller att må bättre själv eller tjäna pengar, säger Tom till Aftonbladet.

Se Thoris och Tom berätta sin historia.

Foto IBL

Artikeln publicerades ursprungligen på ELLE.se.

Läs även

Video: Så är det att leva i en våldsam relation
Amber Heard i kampanj mot våld i nära relationer: ”Du är inte ensam”
16 varningstecken på att du lever i en ohälsosam relation

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: