Om det mesta känns mörkt

Höstdepressioner är en vanlig företeelse. Bristen på ljus och en allt stressigare tillvaro gör att många tycker att det mesta känns trist och tungt. Johannesört är en gammal folkmedicin mot nedstämdhet som blivit mycket omtalad på senare år. Någon mirakelmedicin är det inte, men enligt all tillgänglig forskning ökar den kvaliteten på REM-sömnen, samt lindrar lindriga depressioner och ångestattacker.
Läs mer: 8 smarta knep mot sömnlöshet

Njut av naturen

Hösten är den bästa tiden i naturen. Alla färger och dofter kommer till sin rätt. (Vem vill väl vara i skogen en sommardag när hettan dallrar och flugor och knott är som mest aggressiva?) Även om dagen ser mörk ut inifrån är det härligt i naturen. Den svala och fuktiga höstluften är bra för din hy. Efteråt är det dubbelt så skönt att krypa upp i soffan med en bok och en kopp te, kanske i skenet av ett levande ljus.

Upplev världen från hästryggen

Har du funderat på att börja rida är hösten den absolut bästa tiden. Flugorna är äntligen borta, och marken är mjuk och skön för hästens hovar. Har du aldrig sett världen mellan två hästöron förut är det dags nu. Det finns en mängd ställen som arrangerar turridning i grupp även för nybörjare. Om du tycker att vanliga hästar är stora och skrämmande kan du prova islandshästar. De är små. En fördel med att ge sig ut i naturen på hästryggen är att du ofta får se vilda djur på väldigt nära håll. De känner inte lukten av människa eftersom hästens doft är starkare.

Ta tillvara doft och smak

Slånbär brukar växa i vackra beteshagar. Förr i tiden sas det alltid att man inte skulle plocka dem förrän efter första frostnatten, men har du en frys så går det lika bra med en natt där. Rönnbär, finns det något vackrare? Alla säger att det är massor av rönnbär i år. Laga mat med färg och smak. Piggar upp både kropp och själ när världen utanför börjar kännas tung och färglös.

Frossa i paprika: röda, gula, gröna, orange. Köp nu när det är billigt, strimla och frys in i plastpåsar. Laga mustiga höstgrytor med mycket färg. Grytor passar utmärkt att laga i förväg. Gå en lång höstpromenad med din älskade eller dina vänner, grytan är färdig när ni kommer tillbaka. Duka vackra bord med rönnbärsklasar och löv i vackra färger som dekoration.

Ta tillvara färgerna

Du kan bevara vackra höstlöv genom att konservera dem med glycerin. Löv som lämpar sig för konservering:

Blåbärsris. Plocka det när det börjar få en lite rödaktig färg. – Rönn. Ta kvistarna innan bladen blivit alldeles röda.

– Äpple. En del kvistar går utmärkt att bevara, men tyvärr inte alla.

– Körsbär. Bladen är gröna hela hösten, men om du konserverar dem så blir de vackert rödbruna.

– Berberis. Både gula och röda löv blir fina vid konservering.

Glycerinblandning

Blanda en del glycerin med två delar vatten. (Glycerin finns att köpa i färghandeln och på apoteket.) Vasen ska fyllas ganska högt, kvistarna ska kunna dra åt sig ordentligt av glycerinblandningen. Välj inte genomskinliga vaser, för blandningen blir lite brunaktig, och kan lämna en avlagring på vasen när vätskan dunstar.

I stan

I stan finns alltid mycket nyheter när det är höst. Nya kläder, filmer, böcker, utställningar och teaterpjäser. Nya kurser att gå på, nya människor att möta. Njut så mycket du kan. Blev det aldrig av att börja motionera inför badsäsongen – gör det nu istället. Eller lär dig dansa salsa. Eller prata italienska. Eller…

Ta med naturen in

Gör höstfint på balkongen med krukor med ljung, cyklamen och andra höstväxter. Ta in blommor från trädgården, varför ska de stå ute när vi själva mest är inne. Lägg frukt och färggranna grönsaker på vackra fat som prydnad.

Resa bort

Att planera in en resa under hösten är bra för humöret. Det behöver inte vara någon långresa, en långhelg piggar också upp. Flygbolagen har ofta extraerbjudanden på resor till olika storstäder i Europa, eller varför inte New York? Shoppa och gå på teatrar och restauranger. Tänk igenom resmålet noga. Har sommaren varit så trist som i år kan det pigga upp med några dagar på ett varmt och soligt ställe. Extraerbjudanden och sistaminutenresor hittar du ofta i dagstidningarna. Eller varför inte passa på att hälsa på vänner och bekanta. Bara för att träffas och umgås en helg. Prata, promenera och äta gott.

Var snäll mot dig själv

Sommaren är över. Hösten är en tid för lugn och kontemplation. Nu behöver du inte stressa på din fritid längre. Sommaren kanske var fylld av ”måsten”. Man måste bada, grilla, umgås med släkten, vara utomhus, resa runt. På hösten blir det lite lugnare. Nu kan du koppla av, ta hand om dig själv och till exempel stanna inne med en bra bok utan att få dåligt samvete.

Läs även: 9 hälsofördelar med att det blir kallare ute

Klä dig varmt

Det finns ingenting som får dig att känna dig så ruggig som att frysa och bli blöt. Kämpa inte emot hösten genom att envisas med att gå kvar i sommarkläder! Klä dig rätt, ge dig ut och njut. För visst är hösten underbar. En explosion av kraft och färg. Tusen nyanser där allt innan bara var grönt… Njut av hösten, slå ner på tempot och förbered kropp och själ för vintern, så blir det lättare att möta nästa vår full av kraft.

Håll dig frisk

Ginseng ger dig kraft och ork, stimulerar immunförsvaret och ökar den mentala prestationsförmågan. Ge kroppen en extra kick med ett preparat som innehåller ginseng i kombination med multivitaminer och mineraler. Finns i hälsokosten.

Extrakt utvunnet ur det kinesiska tempelträdet ginkgo bilobas blad har i flera tusen år använts för att skärpa både minne och koncentration. Speciellt bra för stressade människor som ofta får problem med både närminnet och förmågan att hålla många bollar i luften på en och samma gång. Ginkgo stimulerar blodcirkulationen och hjälper även mot kalla händer och fötter samt öronsusningar. Dagisbarn, skolbarn och arbetskamrater. Infektionerna hoppar mellan människor och tycks aldrig ta slut.

På hösten känns det ibland som om alla bakterier ligger på lut och väntar på att nästa offer ska knalla förbi. Blomman röd solhatt, Echinacea purpurea, har dokumenterad effekt på immunförsvarets förmåga att stå emot attacker, dessutom förkortas enligt många studier sjukdomstiden avsevärt. Echinacea har visat sig ha extra god effekt i kombination med tuja och baptisia. Det finns en mängd preparat att välja mellan i hälsokostaffärerna.

Om du ändå blir krasslig

Blanda några droppar tea tree-olja i ett glas varmt vatten och gurgla en gång i timmen. Hjälper mot halsont och brukar jaga bort de flesta förkylningar. Obs! Var noga med att inte svälja och kontrollera först att du inte är allergisk mot tea tree genom att till exempel sätta en droppe olja på handleden, precis där huden är som tunnast. Vänta 24 timmar och kontrollera att huden inte är irriterad.

Några droppar tea tree i en värmelampa i både barnens och ditt eget sovrum hjälper också till att hålla bakterier och virus stången. Skulle förkylningen ändå slå klorna i dig, gör en vitaminkick: ta tre apelsiner, en liter färska eller frysta jordgubbar (andra bär går också bra), ett par engrams C-vitamintabletter, en karta esberitoxtabletter och en banan. Kör i mixer tills allt blir som en soppa och drick en gång om dagen. Ät esberitox och C-vitamin (samt även E-vitamin enligt vissa källor) fyra gånger om dagen fram till dess att alla symptom försvunnit.

Läs mer: Så håller du dig frisk i vinter

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: