Bebis

Varje år släpper Statistiska centralbyrån listan över de mest populära namnen för nyfödda under förgående år. Är du gravid hittar du alltså massor med tips och namninspiration för din bebis, och för andra kan det vara kul att följa sitt eget eller sina barns namn.

Alice är för tredje året i rad det populäraste flicknamnet medan Lucas är nytt på toppen som det populäraste pojknamnet. 688 flickor fick namnet Alice under 2019, och 768 pojkar fick namnet Lucas. Lucas har dock legat på topp 10-listan sedan år 2000. Tvåa och trea bland flicknamnen var Olivia och Astrid och på pojksidan intog Liam och förra årets etta William plats två och tre. Alice och William toppade namnlistorna både 2018 och 2017.

Nya namn på topplistorna inför 2020

Helt nya namn på topp tio är bland annat Vera på plats fem och Bonnie, Wilda, Bella, Millie och Victoria är nya på flickornas topp 100 lista. Namnen som fick lämna plats för de nya var Zoe, Belle, Penny och Greta.

På pojksidan klev Matteo in på topp tio medan Alexander fick lämna. Nya namn på pojkarnas topp 100 är Dante, Algot, Alve och Ibrahim. Namnen Jonathan, Milian, Maximilian och Lias lämnade topp 100 listan.

De namn som ökat mest i popularitet under 2019 är Hedda och Frans, medan de namn som minskat mest är Felicia och Viktor.

Få våra snabba, enkla och supergoda recept direkt i din inkorg - klicka här!

Här är de populäraste barnnamnen 2019 (förra årets placering inom parentes)

Populäraste flicknamnen 2019

 1. Alice (1)
 2. Olivia (7)
 3. Astrid (8)
 4. Maja (2)
 5. Vera (19)
 6. Ebba (6)
 7. Ella (4)
 8. Wilma (5)
 9. Alma (9)
 10. Lilly (3)

Populäraste pojknamnen 2019

 1. Lucas (4)
 2. Liam (2)
 3. William (1)
 4. Elias (7)
 5. Noah (3)
 6. Hugo (8)
 7. Oliver (5)
 8. Oscar (6)
 9. Adam (9)
 10. Matteo (27)

Hela listan hittar du här.

Nu för tiden vill allt fler föräldrar ge sina barn unika namn, vilket gör att allt färre barn får de populäraste namnen. Ett annat sätt att särskilja barnets namn är att använda en annorlunda stavning, vilket många föräldrar tagit fasta på – vi väljer i dag i större utsträckning alternativa sätt att stava våra barns namn. I topplistan har dock de alternativa stavningarna slagits ihop, så att stavningar som Oscar/Oskar och Lilly/Lily räknas som samma namn.

Nedan hittar du mer namninspiration.

Läs mer:

Namnforskaren: Så väljer svenska föräldrar namn till sina barn

42 vackra babynamn som passar bra tillsammans

Stor lista: 28 fina könsneutrala namn — hitta din favorit!

 

Bild: TT

Källa: Statistiska Centralbyrån

Mest läst