Dagarna innan mens kan vara rejält påfrestande. Många känner av att humöret dalar, orken sinar och sötsuget tar en rejäl fart. Godishyllan lockar mer än vanligt och det verkar inte finnas något stopp på hungern.

För de som kämpar med en diet kan det vara extra svårt att hålla sig inom ramarna.

Men nu finns det all anledning att unna sig en bit choklad efter maten dagarna innan mens. Dessa dagar utsöndrar du nämligen mer av progesteron, ett könshormon som får din förbränning att stiga med mellan 5 och 10 procent i vila. Det innebär att om du har en basalförbränning* på 1500 kalorier förbränner du mellan 75 och 150 kalorier extra per dag, utan att göra något speciellt.

choklad-pms

Så här ligger det till:
Under mensen har vi låga nivåer av båda könshormonen östrogen och progesteron. Därefter, i en period på cirka två veckor, ökar östrogennivåerna fram till nästa ägglossning. Därefter är det progesteron som dominerar fram tills nästa menscykel och det är under denna period som vår förbränning ökar, enligt studien Effects of the menstrual cycle on excess postexercise oxygen consumption in healthy young women.

Hur kan det vara så här? Med största sannolikhet handlar det om att progesteronhormonet triggar lipolysprocessen, den process som frigör fett från fettcellerna.

Med andra ord: njut av den där chokladbiten!

*Basalförbränning: Ett uttryck för hur mycket energi (kcal eller kJ) kroppen gör av med i viloläge, det vill säga hur mycket energi som kroppens organ behöver för att fungera på ett korrekt sätt.

Av Thowe Wagner Larsson