Artikeln innehåller reklamlänkar

Var snäll mot dig själv. Skippa mobilen i sängen så sover du bättre och stressar mindre. Hjärnforskaren och psykiatrikern Anders Hansen berättar om hur vi påverkas av mobilen. Skapa de bästa förutsättningarna för dig själv – plocka bort det du mår dåligt av. En början kan vara att dra ner på mobilanvändandet, speciellt i sovrummet när det är dags att sova.

Så påverkas vår hjärna av mobilen

Koncentrationsproblem

– Mobilen stör vår koncentration bara genom att finnas i samma rum. Ett experiment som visar på detta är när 500 universitetsstudenters minne och koncentrationsförmåga testades så visade det sig att de som fått lämna mobilen utanför rummet presterade bättre än de som hade den i fickan på ljudlöst.

Mindre sömn

– Det har visat sig att vi i genomsnitt sover 15–20 minuter kortare om vi har mobilen liggande på nattduksbordet. Lämna därför mobilen utanför sovrummet och införskaffa dig en väckarklocka.

Kvinna sover

 

Arne Jacobson väckarklocka

Norm Tumbler alarmklocka i stål

Innate väckarklocka från Karlsson

väckarklocka från Karlsson i beige

Väckarklocka från House doktor i stilren design

Arne Jacobsens väckarklockor är en tidlös klassiker som står stabilt på nattduksbordet. Finns i flera färger, bland annat blått och grönt. Här hittar du den!  (länk till RoyalDesign)

Norm Tumbler är en väckarklocka från Menu, formgiven av Norm Architects med en modern design i rostfritt stål. När klockan ringer är det bara att vända upp och ned på den för att stänga av ljudet. Här hittar du den! (länk till Rum21)

Innate är en väckarklocka från Karlsson, designad av Boxtel & Buijs i trä med ett tyst urverk och en enfärgad urtavla med siffror i ett stilrent och klassiskt typsnitt. Här hittar du den (länk till Rum21)

En klocka i en annorlunda design med mjuka former från Karlsson. Här i beige kulör med gulddetaljer. En minimalistisk väckarklocka i modern form och färg. Här hittar du den!  (länk till RoyalDesign)

House Doctor levererar en väckarklocka i stilren och nätt design i tonerna av trä, guld, vitt och svart. Här hittar du den!  (länk till RoyalDesign)

Läs mer:

Sömnproblem eller dåliga sömnvanor? 

De 7 vanligaste sömnproblemen & tipsen som hjälper! 

7 anledningar att lägga bort mobilen 

Mest läst